Köksknivar

Det finns som sagt var en mängd olika typer av Köksknivar men de tre vanligaste som också bör ingå i ditt bassortiment är kockkniven, grönsakskniven och brödkniv/filékniven. Alla dessa går sedan att köpa i olika bladlängd material båda vad gäller handtag och blad.

 

Visar 1–100 av 208 resultat

När det gäller material på bladet så finns det tre varianter som dominerar – kolstål, rostfritt stål och keramiska blad. Kolstål innehåller som namnet antyder kol och stål men där kan också finnas vanadin och mangan. Fördelen med köksknivar i kolstål är att det är lättare att skärpa eggen än på knivar i rostfritt stål. Däremot är det viktigt med underhållet varje gång kniven använts för att slippa rostfläckar och andra missfärgningar. Rostfritt stål innebär en legering av järn och krom och ibland även nicken och molybden. Nackdelen med dessa är att de är svåra att skärpa. Den sista varianten är keramiska blad. Här hittar man de allra hårdaste bladet och som dessutom är mycket vassa. Fördelen är att de behöver inte slipas lika ofta medan nackdelen är att de är ömtåliga för slag och brytning.

Det finns också olika slipvinklar att ta hänsyn till – dels finns den “västerländska”, vilket innebär 20-25 graders slipvinkel – dels finns den japanska, som innebär 10-15 graders vinkel. Den sistnämnda innebär förstås en vassar egg, men också mer ömtålig. Den grövre västerländska ger en vinkel som inte behöver slipas lika ofta