Mandolin

Mandolin – ett riktigt funktionellt och effektivt köksredskap. Om du inte använt en mandolin har du gått miste om något. Det är en speciell känsla att se potatisen, moroten, gurkan eller vad det nu är, snabbt förvandlas till perfekta skivor. Vi har flera olika modeller att välja på – en del går att strimla på och de allra flesta går tjockleken på skivorna att ställa in.

17 produkter

Vi har mandoliner med keramiska blad som är extra vassa och håller skärpan extra länge.De olika modellerna varierar i prisklass och generellt kan man säga att bordsmodellerna är lite dyrare men också mer rejäla, medan de handhållna modellerna är billigare men kanske inte lika effektiva. Inte heller får vi glömma bort en annan stor fördel med en mandolin och det är skyddet – när du skivar något så risker aldrig fingrarna att komma i kontakt med bladet vilket förstås ger dig som användare en stor trygghet. De är en investering!

Hur fungerar en mandolin då? Den består av en vinklad ”landningsbana” med ett mycket vasst blad monterat vinkelrätt ungefär mitt på. Den övre delen är oftast justerbar för att variera tjockleken på det du skär. De allra flesta mandoliner, eller grönsaksskärare som de faktiskt är, har en hållare för att hålla fast grönsaken eller frukten. Denna skyddar dina fingrar från att skadas. Den skivade maten faller sedan ner under mandolinen. Många mandoliner erbjuder en inställning för julienne-skivor. Det är oftast ett tandat blad som man då använder. Den stora fördelen med att använda en mandolin är som sagt farten och jämnheten i skivandet. Det går fort att skiva upp ett halvt kilo potatis och du få alla skivor jämntjocka.

Vi har flera olika mandoliner från olika tillverkare. Det finns enklare modeller som har endast en tjocklek och fördelen med det är att det är förstås mindre rörliga delar som kan gå sönder. Vidare finns det modeller som är handhållna i motsats till de som står på egna ben. De sistnämnda ger förstås en stabilare hantering och kanske i viss mån också säkrare. Fördelen med de handhållna är att de är mindre och inte tar upp lika stor plats vid förvaringen. En ytterligare skillnad är materialet själva skärbladet är tillverkat i. De allra flesta har ett skärblad i rostfritt stål som kommer att hålla skärpan länge och som dessutom är relativt stryktåligt. Sedan finns det de mandoliner och grönsaksskärare som har ett keramiskt skärblad. Det är ett material som är nära nog lika hårt som diamant. Tack var det så kan man slipa upp skärpan än mer plus att eggen håller mycket längre.

Är du inte övertygad om att du behöver en mandolin? Här är några förslag på rätt där den kan komma till användning: potatisgratäng så väl som gratänger på andra rotfrukter, en somrig och god äppeltarte eller om du vill prova att göra egna chips. På tal om fritering – hemmagjorda smarriga lökringar, eller varför inte en sats picklade grönsaker. Till sommarens grill kanske du vill göra en god smarrig coleslaw och då är det skönt att strimla kålen på en mandolin istället för att slinta med kniven.