Skärbräda

Skärbräda – Ett köksredskap som fått rejält höjd status senaste åren tack vare både matlagningsprogram och inredningstidningar. Idag är en skärbräda inte bara ett köksredskap utan även en inredningsdetalj. Få saker är så snyggt och lyfter köket så mycket som några riktigt fina träskärbrädor. Dessutom är det ett fantastiskt redskap i köket och devisen verkar vara att ju större och tyngre desto bättre. Till viss del stämmer detta men det är långt ifrån sanningen. Bäst är om man har två tre olika skärbrädor för olika ändamål. Kanske även olika storlekar och av olika material.

Visar alla 55 resultat

Träskärbräda

Träskärbrädor har blivit omåttligt populära och särskilt de som är stora och tunga. Dessa kan kosta från några hundra upp till många tusen, beroende på tjocklek och tillverkningsteknik. De allra ”finaste” anser många vara de som är tillverkade i ändträ som man kallar det, dvs brädan består av hoplimmade stående stavar. Detta ger det bästa underlaget för dina knivar. På tal om knivar så är en skärbräda i trä det bästa underlaget för kniven. Det är lagom mjukt och skadar inte eggen lika mycket som en i plast. Sen finns det förstås en ytterligare står fördel med träskärbrädan, den åldras med värdighet. Det är först när man använt den några år som den verkligen börjar få status. Då börjar den få en härlig patina som visar att du är en fantastisk kock i köket. Viktigt att tänka på när det gäller den typen av skärbrädor är att de kräver någon form av regelbundet underhåll för att inte spricka.

Plastskärbräda

Den allra enklaste är en skärbräda i plast och dessa brukar finns i många olika storlekar. De allra tunnaste i plast bör man undvika för det är oundvikligt att de kommer att gå sönder när kniven har skurit tillräckligt många gånger i den. Satsa hellre på två stycken i olika storlekar som är runt en halv till en cm tjock. De självklara fördelarna med en plastskärbräda är att de är hygieniska (tänk fisk och kyckling), lätta att rengöra och tar liten plats när du inte använder den. Nackdelarna kan vara att de kanske inte ligger helt still och att de inte åldras särskilt attraktivt.