Mått och vikt

Mått och vikt – Här hittar du alla tänkbara mått och måttsatser men också vågar. Litermått, decilitermått, matskedar, ställbara mått etc. Vilka mått behöver man då? Ja på den frågan finns väl lika många svar som det finns mått. Ett bra bassortiment som man kan ha hemma är väl ett litermått med decilitergradering, en måttsats som innehåller de vanligaste måtten och så en våg så klart. Det kommer man långt med.

Visar alla 22 resultat

Mått och vikt – Om man sen köper i genomskinlig plast eller rostfritt har mindre betydelse. Rostfritt är mer hållbart och tål lite tuffare tag men plast är billigare. Den klassiska svenska måttsatsen var det Anna-Britt Agnsäter som uppfann. Ursprungligen var det deciliter, matsked, tesked, kryddmått. Allt sedan man gav ut Vår kokbok första gången 1951 har de varit en självklarhet i hemmen.

Hur?

Om du är proffsbagare eller har stenkoll på matlagning så du vet att man helst ska mäta torrvaror med en hushållsvåg, medan vätskor utan problem går att mäta med måttbägare. När det gäller måttsatser så kan man använda dessa både för torra varor och flytande eftersom det är mindre mängder och risken för felmätning är mindre.

Vad?

Vad ska du då välja? När det kommer till materialval så är de allra flesta mått tillverkade i rostfritt stål eller plast. Tittar vi på rostfritt så är det förstås ett mycket hållbart material, det går i praktiken aldrig sönder. De är lätta och tål både värme och kyla utan problem. Baksidan är att dessa litermått kan upplevas som svåra att läsa av. Vad det gäller mått och måttsatser i plast så är fördelen med dessa är att de är lätta och i viss mån flexibla.

Utöver den vanliga stilen så har vissa tillverkare tänkt till lite extra och skapat mått och måttsatser som sticker ut. Exempelvis Amerikanska OXO som har ett litermått med en mätskala som tillåter avläsning rakt uppifrån. De har också ett liter mått som är tillverkat i ett mer flexibelt material som underlättar hällande av vätskor ur det.