Ugnsformar
Ugnsformar – Ett bra kökstillbehör och de har inga rörliga delar som kan gå sönder. De behöver ingen ström och de är inte heller särskilt dyra. Men det brukar oftast bli riktigt god mat när man använder dem i matlagningen. En favorit är förstås hemmagjord lasagne eller saftig potatisgratäng på massor av vitlök och grädde.
Visar alla 25 resultat
-
Gjutjärnsform 16 cm med underlägg Xantia
349 kr -
Ugnsform 2-pack MasterClass
349 kr -
Grillbricka Rostfritt 32×26 Exxent
329 kr -
Gjutjärnspanna 17 cm med underlägg Xantia
349 kr -
Droppgaller 28×22 Exxent
299 kr -
Ugnsform 36×25 cm Heirol
159 kr -
Ugnslåda rund med handtag Jonas of Sweden
399 kr -
Kokottform 4-pack KitchenCraft
169 kr -
Gratängform 3 liter Grace Dorre
399 kr -
Bitz Multifat svart/amber 3 delar
699 kr -
Ugnsform Aluminium 36×26 Exxent
799 kr -
Gratängform 2 liter Grace Dorre
379 kr -
Gratängformar 2-pack Gaby Dorre
399 kr -
Ugnsform Aluminium 38×32 Heirol
749 kr -
Ugnsform PRO 34×24 cm Heirol
239 kr -
Bakform Silikon 40×26 Cookie Dorre
229 kr -
Bakset Kolstål 5 delar Karabo Dorre
399 kr -
Gjutjärnsform 15 cm Oval med underlägg Xantia
319 kr -
Ugnsform Aluminium 35×25 cm Heirol
439 kr -
Ugnsform PRO 34×30 cm Heirol
259 kr
Storlek
När du ska köpa en ny ugnsform så är det två saker som är viktiga – storlek och utseende. Om du har svårt att välja rätt storlek, välj en liten och en stor. Utseendet är ju helt personligt och du kanske föredrar ugnsformar i glas framför dem i stengods. När det kommer till tillagning så har det ingen som helst betydelse. Du hittar även mini-ugnsformar här. De är perfekta som portionsformar och kan skapa lite restaurangkänsla hemma när du serverar lördagsmiddagen.
Material
Vi försöker erbjuda ett brett sortiment av ugnsformar och du hittar olika material, former och storlekar här. När det gäller material så är stengods vanligt och ett klassiskt material. Stengods är en lera med en hög andel av mineralen kvarts vilket ger en högre hållbarhet. Ett annat vanligt material är glas som är härdat, vilket innebär att det tål mer och framförallt klarar av högre temperaturer. Om det går sönder så blir det inte vassa skärvor utan små bitar. Ett tredje vanligt material för ugnsformar är gjutjärn. Detta är det mest stryktåliga men också de tyngsta. Fördelen med en form i gjutjärn är att den också går att ställa på spisen för tillagning. Slutligen finns det formar i vanligt rostfritt stål och dessa kan dessutom vara klädda på insidan med en nonstick beläggning för enklare rengöring.
Utseende
När det kommer till utseendet så är det mest en fråga om smak och till viss del vad man ska använda sin ugnsform till. En oval är kanske mer estetisk för ögat men den har också en praktisk fördel. Nämligen att det inte finns några hörn där det kan bränna fast. En kvadratiskt eller rektangulär ugnsform är kanske det mest optimala om man ser till utrymmet. Runda ugnsformar passar bra till en paj eller liknande. Det finns en variant av ugnsformar som har ett galler i botten. Tanken med detta galler är att om du ska tillaga en stek i ugnen som lägger du steken på gallret och fettet som smälter rinner ner genom gallret och därmed får du inte inte lika flottig stek.