Köttklubba & biffbankare

Kärt barn har många namn heter det – om det här är ett kärt barn låter vi vara osagt men många namn har den: Köttklubba & biffbankare, kötthammare, köttmörare med flera. Två huvudsakliga användningsområden brukar nämnas och det ena är att möra ett segt kött och det andra är att “banka ut” köttet , till exempel om du gör en schnitzel.

8 produkter

Köttklubbor kommer i flera olika utföranden men gemensamt för alla är att de har en sida som är platt och det är den du kan använder för att banka ut kalvinnanlåret till en schnitzel. Ett tips här kan vara att inte banka som ett vettvilling för då slår du sönder köttet, utan vara lite mer försiktig. Du vill ha en stor härlig schnitzel – inte en massa trasiga slamsor.

Den andra sidan på en köttbankare brukar bestå av ett pyramidformat mönster och det är den sidan du använder för att “möra” köttet. Med det menas att man helt enkelt slår sönder köttstrukturen för att på så sätt får ett mindre segt kött. Det här är en teknik som kanske främst används på enklare och billigare styckningsdetaljer såsom fransyska och innanlår. Det finns även kötthammare som är utrustade med en yxliknande sida som tjänar till enklare styckningar av fågel.