Stekpanna

Stekpanna – En modern stekpanna tillverkas i många olika material. Ofta handlar det om gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Det sistnämnda leder inte värmd särskilt bra så då lägger man in en så kallad sandwich-sula i botten. Det innebär att botten består av flera lager rostfritt stål och aluminium. Stekpannor i gjutjärn behöver däremot ingen sandwich-konstruktion. Där sprider  järnet värmen jämt ända upp på kanterna.

Visar alla 46 resultat

Val av stekpanna

Det finns en uppsjö av storlekar. Alltifrån en diameter på 20 cm upp till betydligt större som kräver en lite större värmekälla. De mindre pannorna är utmärkta om man vill göra en omelett för en person. Fördelen med de mindre är förstås att de är mycket lättare och därmed enklare att jobba med.

En viktigt egenskap hos stekpannor är de så kallade ’non-stick-egenskaperna’, dvs om det du steker fastnar eller inte fastnar. Förr i tiden pratade man om teflonpannor. Nuförtiden finns mer moderna material som är mer hållbara och har en bättre nonstick-egenskaper. Vill man ”göra det på riktigt” så köper man en gjutjärnspanna och bränner in den. Gör man detta på rätt sätt så kan du får nästan samma släppa-lätt egenskaper som hos en nonstickpanna.