Stekpanna

Stekpanna – En modern stekpanna kan vara tillverkad i många olika material. Ofta handlar det om gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Det sistnämnda leder däremot inte värme särskilt bra så då lägger man in en så kallad sandwich-sula i botten. Det innebär att botten består av flera lager rostfritt stål samt aluminium. Stekpannor i gjutjärn behöver däremot ingen sandwich-konstruktion. Där sprider järnet värmen jämnt ända upp på kanterna.

Val av stekpanna

Det finns en uppsjö av storlekar. Alltifrån en diameter på 20 cm upp till betydligt större som kräver en lite större värmekälla. De mindre pannorna är utmärkta om man vill göra en omelett för en person. Fördelen med de mindre är förstås att de är mycket lättare och därmed enklare att jobba med.

En viktigt egenskap hos stekpannor är de så kallade ’non-stick-egenskaperna’, dvs om det du steker fastnar eller inte fastnar. Förr i tiden pratade man om teflonpannor. Nuförtiden finns mer moderna material som är mer hållbara och har en bättre nonstick-egenskaper. Vill man ”göra det på riktigt” så köper man en gjutjärnspanna och bränner in den. Gör man detta på rätt sätt så kan du får nästan samma släppa-lätt egenskaper som hos en nonstickpanna.