Stekpanna

En modern stekpanna tillverkas i många olika material – däribland gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Det sistnämnda leder inte värmd särskilt bra så då lägga man in en så kallad sandwich-sula i botten. Det innebär att botten består av flera lager: rostfritt stål – aluminium- rostfritt stål.

50 produkter

Val av stekpanna

Stekpannor i gjutjärn behöver däremot ingen sådan konstruktion. där sprider  järnet värmen jämt ända upp på kanterna. Det finns en uppsjö av storlekar. Alltifrån en diameter på 20 cm upp till en diameter på 36 cm. Den sistnämnda är riktigt stor och kräver en lite större värmekälla. De mindre pannorna är utmärkta om man vill göra en omelett för en person. Fördelen med de mindre är förstås att de är mycket lättare och därmed enklare att jobba med.

En viktigt egenskap hos stekpannor är förstås de så kallade ‘non-stick-egenskaperna’, dvs om det du steker fastnar eller inte fastnar. Förr i tiden pratade man om teflonpannor – men nuförtiden finns mer moderna material som är mer hållbara och har en bättre nonstick-egenskaper. Vill man “göra det på riktigt” så köper man en gjutjärnspanna och bränner in den. Gör man detta på rätt sätt så kan du får nästan samma släppa-lätt egenskaper som en nonstickpanna.