Kastrull

De allra flesta kastruller är tillverkade i rostfritt stål – det finns några få som är tillverkade i aluminium.Det sistnämnda ger en kastrull som värms upp väldigt fort och är svårare att rengöra. Den rostfria kastrullen är tyngre och mer rejäl där bottenytan ofta tillverkas med olika legeringar för att öka värmeledningsförmågan.

42 produkter

Ordet kastrull kommer från franskans casserole. Vi har ett brett utbud av kastruller – små som stora – med eller utan lock. Om du har en induktionshäll hemma så är det viktigt att komma ihåg att koppar och aluminium inte fungerar tillsammans med induktion. Däremot fungerar gjutjärnsgrytor och rostfria kastruller utmärkt tillsammans med induktionshällar. När du ska välja en kastrull är det viktigt att tänka på storleken – att välja rätt är viktigare än man tror kanske. Både vätska och livsmedel ska få plats och kokar man pasta ska man exempelvis har rikligt med vatten i så därför rekommenderar vi minst 5 liter på kastrullen om du ska koka pasta till familjen.

Vissa kastruller kommer med glaslock vilket kan vara en klar (!) fördel för då kan man titta i kastrullen utan att behöva lyfta locket. Kom dock ihåg att glas kan gå sönder. Något som vi kanske missar ibland är att lägga på locket när vi kokar upp vatten – det spar både tid och energi. Det som många gånger avgör hur bra en kastrull är, är tjockleken på botten och om det är en så kallad sandwich-botten. De allra flesta kastruller vi säljer har sandwichbotten (vilket innebär att man har tre olika lager för att få en bra värmefördelning). En tjock och fin botten minskar också risken för vidbränning. Om du vill ha en kastrull som är lätt att rengöra så ska du välja en med en non-stick beläggning på insidan. Kom då ihåg att bara använda plastredskap i den för att inte förstöra beläggningen.

Har du också funderat på vad skillnaden mellan kastrull och gryta är? Enligt vissa så är det antalet handtag som avgör: ett handtag så har du en kastrull – två handtag så har du en gryta!