Grönsakskniv

Att ha en grönsakskniv är en viktig del i köket – det är de som fixar allt finlir. Bladet är oftast mellan 8 och 12 cm och svängd egg. Fördelen med en liten kniv i många situationer är förstås uppenbar – den blir lättare att jobba med, den är enklare att utföra de mer intrikata uppgifterna. Grönsaksknivarna är som en mindre universalkniv.

18 produkter

Vi har många olika märken att välja på – och det finns blad både stålblad och keramiska blad.  I den här kategori hittar vi också grönsakshackarna – det vill säga knivar med rektangulära blad som är konstruerade för att lätt hacka grönsaker.

Med sitt blad på 6-12 cm ser grönsakskniven ut som en minivariant av kockkniven men faktum är att den används på ett helt annat sätt. Den är perfekt för att skala frukt och grönsaker, skiva vitlöksklyftor eller hacka shalottenlök, kontrollerat finlir som tex skära mönster eller former. Använd den helt enkelt för alla jobb som kräver precision som skära bort strängen från jalapeños eller kärna ur ett äpple.

Till skillnad från kockkniven som alltid används på en skärbräda kan du använda din grönsakskniv uppe i luften som en förlängning av din hand för att på så sätt öka precisionen. Ett litet handtag ger maximal kontroll över eggen och spetsen. Rensa jordgubbar: använd spetsen på kniven för att ta bort det gröna och sedan kan du skära ut den vita kärnan om du vill så får du en utmärkt god jordgubbe

Klyfta en apelsin eller en citron: Håll frukten över en bunke för att samla upp saften. Skala frukten och skär sedan mellan ”väggarna” för att på så sätt skära ut varje klyfta. Eftersom du håller frukten i handen såsom du gör så blir det mycket säkrare att göra detta med en grönsakskniv istället för en kockkniv.