Filékniv

Filékniv – Det är en riktigt mångsidig kniv och fixar flera av skärjobben i köket såsom filea en fisk, skära upp en stek eller lax, tillaga carpaccio, filea tomater och mycket annat. Det som kännetecknar filéknivar är att de har långa, smala och tunna blad. Detta gör att bladen ofta är väldigt flexibla och böjbara vilket underlättar skärandet. Filéknivar brukar vara mellan 22 och 30 cm och vissa är mer flexibla än andra. En bra filékniv bör alla ha i knivblocket.

Visar alla 2 resultat

Material och utformning

Det finns som sagt ett antal egenskaper som är typiska hos en filékniv. För det första har vi bladstorlek som är den huvudsakliga egenskapen som vi behöver ta hänsyn till. Mindre blad är till för mindre filéjobb och har en ganska begränsad nytta. De allra största bladen är följaktligen för de stora filéjobben som man kanske främst hittar inom restauranger och fiskaffärer. Bästa valet för dig är kanske någonstans mittemellan eftersom med en för stor filékniv så finns risken att den gör filéandet svårare än vad det behöver vara.

Nästa sak att ta hänsyn till är knivbladets material och det är viktigt att välja rätt så man inte har en kniv som rostar sönder. Att välja rostfritt är ett smart val i det avseendet och de allra flesta välkända tillverkare använder det just rostfritt stål. Greppet eller handtaget är förstås också viktigt när vi pratar filéknivar. Ett bra grepp som inte glider eller känns obekvämt är viktigt. Slutligen så har vi flexibiliteten i bladet, många filéknivar har ett böjligt blad som underlättar skärandet. Ett bra tips här kan vara att om du väljer en mindre kniv då blir det viktigare med ett flexibelt blad eftersom det underlättar så pass mycket.

Bland våra filéknivar hittar vi även något som kallas laxkniv. Laxknivar är som en filékniv men med ett längre blad som har små urgröpningar. Detta för att underlätta när du ska skiva exempelvis rökt lax och att skivorna släpper lätt från bladet.