Köksknivar

Köksknivar – Det finns som sagt var en mängd olika typer av köksknivar men de tre vanligaste som också bör ingå i ditt bassortiment är kockkniven, grönsakskniven och brödkniv/filékniven. Alla dessa går sedan att köpa i olika bladlängd material båda vad gäller handtag och blad. Här hittar du olika varianter av knivar men även tillbehör som knivförvaring, slipstenar och bryne.

När det gäller material på bladet så finns det tre varianter som dominerar – kolstål, rostfritt stål och keramiska blad. Kolstål innehåller som namnet antyder kol och stål men det kan också ingå vanadin och mangan. Fördelen med köksknivar i kolstål är att det är lättare att skärpa eggen än på knivar i rostfritt stål. Däremot är det viktigt med underhållet varje gång kniven blivit använd för att slippa rostfläckar och andra missfärgningar. Rostfritt stål innebär en legering av järn och krom och ibland även nicken och molybden. Nackdelen med dessa är att de är svåra att skärpa. Den sista varianten är keramiska blad. Här hittar man de allra hårdaste bladen och som dessutom är mycket vassa. Fördelen är att du inte behöver slipa lika ofta medan nackdelen är att de är ömtåliga för slag och brytning.

Det finns också olika slipvinklar att ta hänsyn till. Där är den ”västerländska”, vilket innebär 20-25 grader slipvinkel – dessutom finns den japanska, som innebär 10-15 grader vinkel. Den sistnämnda innebär även en vassare egg, men också mer ömtålig. Den grövre västerländska ger en vinkel som inte behöver bli slipad lika ofta.