Kockkniv
Kockkniv – Kungen av alla köksknivar! Om du så bara ska ha en enda kökskniv hemma så är de en kockkniv. Detta är utan tvekan den vanligaste typen och som alla kan referera till. Eftersom kockknivar är så vanliga finns det även en uppsjö av varianter, färger, slipvinklar, materialval och bladlängder.
Visar alla 29 resultatSortera efter popularitet
-
Knivset Akira 3-pack Brunt handtag Dorre
229 kr -
Knivset Akira 3-pack Svart handtag Dorre
229 kr -
Kockkniv och skärbräda Lion Sabatier
449 kr -
Knivset Kasima 3 delar Dorre
399 kr -
Kockkniv 24 cm Pro Satake
1.299 kr -
Kockkniv Santoku Keramisk 16 cm Kyocera
699 kr -
Kockkniv 22 cm Scandinavia Xantia
179 kr -
Kockkniv Santoku 18 cm Lion Sabatier Pluton
599 kr -
Kockkniv 20 cm Lion Sabatier Pluton
549 kr -
Kockkniv Santoku 18 cm Modern Molybdenum Mcusta/Zanmai
1.399 kr -
Kockkniv 25 cm Scandinavia Xantia
239 kr -
Kockkniv 19 cm Scandinavia Xantia
159 kr -
Kockkniv Santoku 18 cm Hybrid Splash Mcusta/Zanmai
2.299 kr -
Kockkniv Gyuto 21 cm Hybrid Splash Mcusta/Zanmai
2.699 kr -
Kockkniv Santoku 18 cm Flame Damascus Mcusta/Zanmai
1.899 kr -
Kockkniv Santoku 18 cm Classic Damascus Mcusta/Zanmai
1.999 kr -
Kockkniv Gyoto 24 cm Classic Damascus Mcusta/Zanmai
2.599 kr -
Kockkniv Santoku Keramisk 14 cm Kyocera
649 kr -
Kinesisk Kockkniv Akira Dorre
279 kr -
Knivset Yari 3 delar Dorre
499 kr -
Knivset 6 delar Satake Houcho
2.199 kr -
Kockkniv Nakiri 16.5 cm Modern Molybdenum Mcusta/Zanmai
1.299 kr -
Kockkniv Gyuto 24 cm Modern Molybdenum Mcusta/Zanmai
1.499 kr -
Kockkniv Gyuto 21 cm Modern Molybdenum Mcusta/Zanmai
1.299 kr -
Kockkniv Nakiri 16.5 cm Hybrid Splash Mcusta/Zanmai
2.299 kr -
Kockkniv Gyuto 24 cm Hybrid Splash Mcusta/Zanmai
3.299 kr -
Kockkniv Gyoto 24 cm Flame Damascus Mcusta/Zanmai
2.499 kr -
Kockkniv Nakiri 16.5 cm Classic Damascus Mcusta/Zanmai
1.999 kr -
Kockkniv Gyoto 21 cm Classic Damascus Mcusta/Zanmai
2.499 kr
Kockkniv
Namnet kockkniv antyder att det är den viktigaste kniven i köket och kanske till och med viktigare än alla andra tillsammans. Med lite träning och bra teknik så kan du utföra nästan alla uppgifter i köket med en kockkniv. Det de andra knivtyperna i så fall kan göra är att bidra till att göra vissa knivjobb mer effektiva och möjligen lite enklare att utföra.
Bladlängd
Kockknivar brukar normalt ha en längd på mellan 18 och 27 cm men givetvis finns ytterligheter i båda ändar. Man ska välja en längd man tycker om att arbeta med. Ju längre knivblad desto tyngre blir kniven och det är något som du kommer att känna av om du hackar en längre stund. Viktigt att tänka på är att långa knivar tar mer plats i kökslådan. Profilen på knivbladet brukar vara kännetecknad av en rak linje i bakkant vilket underlättar när du ska hacka. Från mitten av bladet fram till spetsen är eggen rundad vilket göra att du lätt kan gunga kniven mot skärbrädan. Längst fram har vi förstås spetsen som är där för att utföra de mer delikata uppgifterna.
Slipvinklar
Det finns också olika bladtjocklek och vinkel på eggarna att ta hänsyn till. När det gäller vinkel på eggen så brukar man göra skillnad på västerländsk och japansk slipvinkel där den senare är mindre vilket ger en vassare kockknivar men man ska vara medveten om att en egg med japansk slipvinkel inte håller lika länge och behöver mer underhåll. De japanska knivar som utseendemässigt ligger närmast den klassiska kockkniven brukar man kalla för santoku och gyuto.