Kockkniv

Kockkniv – Kungen av alla köksknivar! Om du så bara ska ha en enda kökskniv hemma så är de en kockkniv. Detta är utan tvekan den vanligaste typen och som alla kan referera till. Eftersom kockknivar är så vanliga finns det även en uppsjö av varianter, färger, slipvinklar, materialval och bladlängder.

Kockkniv

Namnet kockkniv antyder att det är den viktigaste kniven i köket och kanske till och med viktigare än alla andra tillsammans. Med lite träning och bra teknik  så kan du utföra nästan alla uppgifter i köket med en kockkniv. Det de andra knivtyperna i så fall kan göra är att bidra till att göra vissa knivjobb mer effektiva och möjligen lite enklare att utföra.

Bladlängd

Kockknivar brukar normalt ha en längd på mellan 18 och 27 cm men givetvis finns ytterligheter i båda ändar. Man ska välja en längd man tycker om att arbeta med. Ju längre knivblad desto tyngre blir kniven och det är något som du kommer att känna av om du hackar en längre stund. Viktigt att tänka på är att långa knivar tar mer plats i kökslådan. Profilen på knivbladet brukar vara kännetecknad av en rak linje i bakkant vilket underlättar när du ska hacka. Från mitten av bladet fram till spetsen är eggen rundad vilket göra att du lätt kan gunga kniven mot skärbrädan. Längst fram har vi förstås spetsen som är där för att utföra de mer delikata uppgifterna.

Slipvinklar

Det finns också olika bladtjocklek och vinkel på eggarna att ta hänsyn till. När det gäller vinkel på eggen så brukar man göra skillnad på västerländsk och japansk slipvinkel där den senare är mindre vilket ger en vassare kockknivar men man ska vara medveten om att en egg med japansk slipvinkel inte håller lika länge och behöver mer underhåll. De japanska knivar som utseendemässigt ligger närmast den klassiska kockkniven brukar man kalla för santoku och gyuto.