Grönsakskniv

Grönsakskniv – Kan även gå under namnet skalkniv men då oftast när de är lite mindre. Det är den perfekta allroundkniven att ha när kockkniven blir för stor eller när skalkniven är för liten. Den är en viktig del i köket då det är de som fixar allt finlir. Bladet är oftast mellan 8 och 12 cm, ibland med en svängd egg. Fördelen med en liten kniv i många situationer är att den blir lättare att jobba med samt att det är enklare att utföra de mer tillkrånglade uppgifterna. Grönsaksknivar och skalknivar är som mindre och lättjobbade universalknivar.

Grönsakskniv – Vi har olika märken och kvalitetsklasser att välja på. Med sitt blad på 6-12 cm ser grönsakskniven ut som en minivariant av kockkniven men man använder den på ett helt annat sätt. Den är perfekt för att skala frukt och grönsaker, skiva vitlöksklyftor eller hacka schalottenlök. Kontrollerat finlir som till exempel skära mönster eller former. Använd den helt enkelt för alla jobb som kräver precision som skära bort strängen från jalapeños eller kärna ur ett äpple.

Jordgubbar

Till skillnad från kockkniven som man alltid använder på en skärbräda kan du använda din grönsakskniv uppe i luften. Den blir som en förlängning av din hand och på så sätt ökar precisionen. Ett litet handtag ger maximal kontroll över eggen och spetsen. Rensa jordgubbar genom att använd spetsen på kniven för att ta bort det gröna. Sedan kan du skära ut den vita kärnan om du vill så får du en utmärkt god jordgubbe.

Citrusfrukter

Klyfta en apelsin eller en citron med lätthet. Håll frukten över en bunke för att samla upp saften. Skala frukten och skär sedan mellan ”väggarna” för att på så sätt skära ut varje klyfta. Eftersom du håller frukten i handen så blir det mycket säkrare att göra detta med en grönsakskniv istället för med en kockkniv.