Planksteksbräda

Med en planksteksbräda kan du avnjuta en riktig klassiker! Den från 70- och 80-talet omåttligt populära maträtten plankstek har kommit tillbaka. Den finns på många populära restauranger idag och nu har du möjligheten att själv servera den tack vare att du kan köpa dina egna planksteksbrädor. Det enda som du behöver utöver planksteksplankorna är ett bra recept och en ugn och lite tid. Därefter kan du bjuda familjer, vänner eller kollegor på en minnesvärd måltid.

En planksteksbräda är en enkel konstruktion. En lagom stor träbit (oftast i ek), ett urfräst spår som fungerar som ”dike” för vätskan och ett hål för tomaten. Eftersom den är gjord i trä som är ett levande material som behöver lite omsorg. Både innan den tas i bruk första gången och sedan i samband med användande. Dock är det inga komplicerade saker utan den behöver bli inoljade lite då och då för att undvika sprickbildning. Efter användande tvättar du av den under rinnande vatten. Du bör inte blötlägga eller diska den i maskin då detta både förstör träet och den behandling som det har. Att äta på planka kommer historiskt från Ungern där man har haft som tradition att äta plankstek. Till skillnad från i Sverige serverar man flera typer av kött, stekt potatis samt sallad på en traditionell ungersk planksteksplanka.