Brödkniv

En brödkniv påminner mycket om en fogsvans tack vare sin sågtandning och tanken bakom tänderna är att brödknivar lätt och utan problem ska kunna skära jämna snygga brödskivor utan att mosa själva limpan. De allra flesta brödknivar har ett vanligt traditionellt handtag men det finns de som har en skyddsbygel så att man inte ska slå knogarna i skärbräda.

Visar alla 6 resultat

Det man ska tänka på är att det kan vara svårt att själv slipa en brödkniv på grund av tandningen. Om man inte är helt säker på hur man gör så är det rekommenderat att man lämnar in dem till en professionell knivslipare. Att skära frukt, tomater eller andra mjuka grönsaker brukar inte bli så bra på grund av de grova tänderna.

Det finns olika typer av brödknivar och det handlar om deras utformning av bladet. Den första varianten är en raka och den modellen är också vanligast. Den är rak på så sätt att bladet är helt i linje med handtaget. Den fungerar jättebra för att skiva bröd som alla andra men den har en svaghet – det är lättar att slå knogarna i skärbrädan. Nästa variant är där bladet är lite svängt uppåt i förhållande till handtaget. Här får knogarna utrymme till skärbrädan plus att det svängda bladet kan bidra till en gungande skärrörelse om du använder brödkniven till att skära grönsaker. Med andra ord en mer mångsidig modell. Den sista modellen, som inte är så vanlig, är den där bladet är några centimeter under handtaget. Detta ger stort utrymme för knogarna.

När det gäller sågtandningen på brödknivar så finns det två olika varianter. Den första innebär att varje sågtand är mer spetsig (likt en såg) och denna utformning är också den vanligaste. Tack vara spetsarna är det lättare att komma igenom tjocka brödskorpor, men de underlättar även om du vill skära ananas eller andra frukter/grönsaker med tjockt hårt skal. En annan variant av sågtandningen är där sågtänderna är rundade istället för spetsiga.