Gasbrännare

Den klassiska desserten creme brûlee brukar ha en god yta av karamelliserat socker vilken man enklast får fram genom att använda en gasbrännare eller livsmedelsbrännare. Men det är inte det enda den duger till. Andra roliga och goda saker du kan använda den till är exempelvis smälta marshmallows. Eller så kan du bränna skalet på en tomat för en mer rejäl smak.

Om du serverar en soppa kan du riva över lite ost som du sedan smälter med gasbrännaren. En populär tillagningsmetod i dag är sous-vide som brukar bjuda på ett fantastiskt resultat med undantag för att köttet kan se lite blekt ut. Fram med livsmedelsbrännaren och ge köttet färg.

En gasbrännare för matlagning fungerar på ungefär samma sätt som en gammal klassisk blåslampa eller en mer modern svets. Den använder bränsle i form butan eller propan, dvs vanliga cigarettändargas. Gasen är flytande under hårt tryck och övergår till gasform när man släpper den lös. De allra flesta gasbrännare har ett vred som man kontrollerar lågan med. Flera modeller har ett munstycke som tillför syre till förbränningen vilket gör att lågan blir bättre och varmare. Trots sin storlek så kan lågan på en livsmedelsbrännare nå upp till över 1000 grader celsius vilket är mer än nog för de flesta uppgifter i köket. Som exempel kan nämnas att karamellisering av socker sker redan vid 150 grader. De allra flesta gasbrännare har i stort sett samma utseende och den kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Vikten är en faktor, ska du jobba långa stunder med din livsmedelsbrännare så kan vikten vara av betydelse.  Det kan också vara viktigt att välja en som står stadigt när man inte använder den. Anpassningsbar låga är viktigt om du vet med dig att du ska bränna av mer känsliga livsmedel.