Vintyper och druvsorter

Vinställ - Traditional Wine Racks - Kitcha

1000 olika varianter av vindruvor

Vintyper och druvsorter – Råvaran till vin är som säkert de flesta känner till vindruvor, men dessa skiljer sig en del från de du köper i affären. De vindruvor som används till framställning av vin heter på latin Vitis vinifera och är små söta, innehåller kärnor och har dessutom ett tjockare skinn. Det finns över 1000 olika varianter på vindruvor och av dessa används ungefär 150 olika till vinframställning. Som bekant finns det en mängd olika vintyper och det är inte alltid så lätt för en nybörjare att hålla koll på vilken sort som är vilken. Det finns olika druvor, olika regioner, olika blandningar med mera.

Här under gör vi ett försök att beskriva de vanligaste druvorna utifrån smak, stil, historia och framförallt vilka maträtt som de passar ihop med. Självklart finns det varianter på alla druvorna men detta är en övergripande sammanställning.

Vinställ 9 flaskor Vinia Dorre Vinställ 9 flaskor Svart Smide – Vinförvaring Dorre Vinia

Barbera

  • Smak: Mörka körsbär, torkade jordgubbar, plommon, viol, torkade löv, vanilj, muskot
  • Stil: Mycket fruktiga röda viner med små tanniner. Ger ett relativt lätt vin.
  • Beskrivning: Odlas framförallt i norra Italien och druvan har alltid stått i skuggan av ’storebror’ Nebbiolo, men barbera-viner har alltid setts som folkets vin. Ett fullgott alternativ till chianti-viner. Ska drickas ungt, men håller för lagring i ett par år. Lagras nästan uteslutande på ekfat vilket ger den karaktäristiska vaniljsmaken.
  • Passar bra till: Pastarätter med tryffel, lättare rättare av fågel, gris och kalv, risotto.

Cabernet sauvignon

  • Smak: Bigarråer (svarta körsbär), svarta vinbär, ceder/nyvässad blyertspenna, gräs . Har en hög fruktsyra.
  • Stil: Fylliga, friska och sträva röda viner
  • Beskrivning: Cabernet sauvignon är kanske en av världens mest kända blåa druvor som har sitt ursprung i Bordeaux-regionen, men idag odlas den i hela världen. Viner tillverkad av druvan är fylliga med mycket tanniner (det som ger strävheten) och med lång eftersmak.
  • Passar bra ihop med: Stekt eller grillat nötkött och lamm. De lite mer strama vinerna går bra ihop med vilt. Hårda ostar såsom Pecorino och lagrad cheddar.

Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre Vinöppnare Kyparmodell Olivträ – Korkskruv Dorre Kypare

Gamay

  • Smak: Svarta vinbär, hallon, viol, banan, jord
  • Stil: Lätta viner som är mjuka och bäriga, låg tanninhalt
  • Beskrivning: En druva vars viner har mycket doft. Druvan påminner mycket om Pinot noir. Det som gör druvan så känd är att den odlas i regionen Beaujolais där den odlats sedan 1300-talet. Där framställer man det berömda vinet Beaujolais Nouveau som snabbjäses med kolsyra vilket ger dofter som drar åt skumbanan och bubbelgum. De skall drickas unga och vinner därmed inget på att lagras
  • Passar bra till: Vit fisk, lättare kycklingrätter, korv stroganoff, heta räkor. Ostar som passar bra till är chévre, comté samt brie.

Grenache / Garnacha

  • Smak: Jordgubbe, hallon, mörka bär, kanel, tobak, anis
  • Stil: medelfylliga röda viner med mycket fruktsyra men låga tanniner. Lite kryddiga och mustiga
  • Beskrivning: Odlas över stora delen av världen men har gjort sig känd i Frankrike och Spanien. I den senare odlas den i den alltmer populära regionen Priorat och i Frankrike i den mycket högt renommerade regionen Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône. Vinerna blir ofta alkoholrika tack vare den höga fruktsyran. Druvan används därför också till en hel del starkviner.

Vintermometer Vali Dorre Vintermometer Vali Dorre

Malbec

  • Smak: Björnbär, örter, plommon
  • Stil: Medelfylliga röda viner med viss strävhet, samt kryddiga beroende på odlingsklimat.
  • Beskrivning: Som störst är druvan i Argentina och då särskilt i distriktet Mendoza. Odlingsklimatet här ger färgrika viner med mycket frukt och höga tanniner.
  • Passar bra till: Kraftiga kötträtter av nöt. Ostar som går bra ihop är blåmögelostar.

Merlot

  • Smak: Bigarråer, hallon, plommon, gräs, blyerts
  • Stil: Medelfylliga till fylliga röda viner. Stilen varierar med odlingsklimat. I varmare regioner är de fruktiga och smakrika medan i lite svalare klimat blir de strama.
  • Beskrivning: Merlot odlas i hela världen och är mycket populär tack vare de drickvänliga vinerna som görs på druvan. Lagom mjuka med mycket karaktär. Ekfatslagring är vanligt. Ligger smakmässigt mellan pinot noir och syrah.
  • Passar bra till: De fruktigare tillsammans med grillat annars kraftiga kötträtter.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack – Bitz Vinglas Oversize Rött vin

Nebbiolo

  • Smak: Körsbär, läder, rosor, viol
  • Stil: Medelfylliga röda viner med hög fruktsyra och tanniner. Strävhet.
  • Beskrivning: Nebbiolo är en italiensk druva som odlas i norra delen av landet. Det mest berömda distriktet är Barolo i Piemonte med sina exklusiva viner som av många anses vara bland de bästa i världen. Det är en druva som behöver mycket soliga lägen. Nebbioloviner är perfekta för lagring.
  • Passar bra till: Kraftiga kötträtter, tryffel,  lagrade hårdostar.

Pinotage

  • Smak: Plommon, björnbär, hallon, chilifrukt, rooibos, bacon, tjära
  • Stil: Smakrika och fruktiga, men även lite mjuka
  • Beskrivning: En rakt igenom sydafrikansk druva som framavlats här av vinhuset Stellenbosch. Ger ett mycket grillvänligt rött vin. Druvan i sig är mycket mörk och ger ett vin som har en hel del tanniner. Det kan lätt gå fel med druvan och ett dåligt Pinotage-vin har en smak som påminner om aceton.
  • Passar bra ihop med: Smakrika kötträtter

Glashängare Vägg Svart 5 rader Hippie de luxe Glashängare Vägg Svart 5 rader – Glashållare 15 glas Hippie de luxe

Sangiovese

  • Smak: Körsbär, röda plommon, jordgubbar, lera, oregano, tobak
  • Stil: Smakrika, friska och sträva med mycket tanniner
  • Beskrivning: En klassisk italiensk vindruva som odlas främst i Toscana med kända viner från området Chianti classico. Druvan är lite utan en kameleont och ändrar i sin genetik beroende på var den växer. Det finns därmed en mängd olika varianter på Sangiovese.
  • Passar bra till: Smakrika kötträtter av vilt, smakrika pizzor. Tomat (som annars är svårt att para ihop med)

 

Syrah / Shiraz

  • Smak: Plommon, tobak, peppar, viol, blåbär, charkuterier
  • Stil: Medelfylliga med dragning åt det fruktiga
  • Beskrivning: Syrah som även går under namnet Shiraz är en vanlig druva i franska Rhônedalen, men även i Australien. Dessa druvor ger ett mörkt rött vin med intensiva smaker av fruktig karaktär. Fylliga och alkoholrika är två kännetecken. I Rhônedalen blandas ofta syrah med grenache-druvan.
  • Passar bra ihop med: Kött såsom nöt och lamm, gärna grillat. Rökta charkuterier. Hårda ostar såsom manchego och medelhårda såsom cheddar.

 

Tempranillo

  • Smak: Körsbär, plommon, tomat, torkade fikor, ceder, läder, vanilj, tobak
  • Stil: Fylliga, mustiga, smakrika
  • Beskrivning: Odlas i Spanien, Portugal och Argentina. Kända distrikt är Rioja och Navarra i Spanien, där viner från det förstnämnda var oerhört populära i slutet av 1990-talet. Vanligtvis sker lagring på amerikansk ek viket ger en tydlig vaniljkaraktär. Smakmässigt ligger Tempranillo mellan Pinot noir och Syrah.
  • Passar bra till: Klassisk grill, köttgrytor, (mustiga smaker)

Vinställ Light Oak 9 Flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Light Oak 9 Flaskor Traditional Wine Racks

Zinfandel / Primitivo 

  • Smak: Fruktiga smaker såsom björnbär och mörka körsbär, plommon
  • Stil: Medelfylliga till fylliga, smakrika
  • Beskrivning: Zinfandel är identisk med den italienska druvan Primitivo. Odlas mycket i Kalifornien där lagring ofta sker på ekfat vilket ger toner av vanilj och kaffe. Zinfandel ger mycket fruktdrivna, smakrika röda viner med hög alkoholhalt. Men druvan kan även ge lätta och friska roséviner.
  • Passar bra till: Röda Zinfandel-viner passar utmärkt till grillat kött, men även till rätt med fågel. Smakrika pastarätter. Hårda ostar såsom manchego.

 

Pinot Noir

  • Smak: Röda frukter såsom hallon, jordgubbar, men även lite kryddiga inslag, choklad
  • Stil: Lätta viner med mjuka tanniner och relativt hög fruktsyra.
  • Beskrivning: Det klassiska pinot noir-distriktet är Bourgogne i Frankrike. Viner som får mogna utvecklar toner av tryffel och höst. Det ger mjuka viner med kryddiga och spännande inslag. Druvan är svårodlad och känslig.
  • Passar bra till: Kyckling, kalv och gris även stekt fisk ibland. En mer mogen Pinot noir passar bra till liter mer rejäla kötträtter. Ett bra ostval kan vara en Gruyére

Chardonnay

  • Smak: Citrus, gula äpplen, tropisk frukt (ananas), smörkola, smör (fatlagrade)
  • Stil: Medium-fylliga till fylliga vita viner, men även lätta och friska
  • Beskrivning: Världens mest kända och populära druva? Blir ofta lagrat på ofta ekfat vilket ger en fylligare karaktär. Men de franska Chablis-vinerna är ofta mycket friska med tydlig dragning åt gröna äpplen och man lagrar sällan på ekfat. I varmare länder såsom Australien och Sydafrika har Chardonnay-vinerna smak som drar åt tropiska frukter och har en mycket fyllig karaktär.
  • Passar bra till: De fylliga vinerna passar bra till grillade fiskrätter, lättare kötträtter av gris och kyckling. De mer friska vinerna passar bra till skaldjur såsom hummer och krabba.

Ostbricka 4 delar Oline Dorre Ostbricka Akacia 4 delar – Serveringsbräda med ostknivar Dorre Oline

Sauvignon blanc

  • Smak: Tydlig citrus, svartvinbärsblad, honungsmelon, passionsfrukt
  • Stil: Lätt till medelfylligt vitt vin med friskhet.
  • Beskrivning: Vanlig druva i Frankrike och Nya Zeeland. Ger friska och aromatiskt viner. Kända distrikt är Sancerre i Frankrike och Marlborough på Nya Zeeland. Mycket torra viner
  • Passar bra ihop med: Fisk och skaldjur, de mer aromatiska passar fint ihop med asiatiska rätter.  Jättebra som aperitif. Getost eller gruyere.

Pinot gris / Pinot grigio

  • Smak: Mild citrus, äpple, aromatisk, honung
  • Stil: Lättare med låg fruktighet, lite kryddiga
  • Beskrivning: Pinot Gris är en torr aromatisk druva som är mycket flitigt planterad i Italien, men även i Frankrike och Tyskland. Vinerna är relativt lätta att dricka, ofta med en touch av bitterhet i form av bittermandel.
  • Passar bra ihop med: Sallader, smakrika fiskrätter och lätta, milda ostar.

Vinställ Dark Oak 72 Flaskor Traditional Wine Racks Vinställ 72 flaskor Dark Oak – Traditional Wine Racks Påbyggnadsbar Vinförvaring

Riesling

  • Smak: Citron, vit persika, nektarin, honung, mineral
  • Stil: Fruktdrivna viner med hög syra. Både torra och söta
  • Beskrivning: Finns i mängd varianter och de främsta(?) odlar man i tyska Mosel. Odlas i stort sett i hela vinvärlden. Druvan trivs i svala klimat och gemensamt för alla rieslingviner är den höga syran.
  • Passar bra till: gris, fågel, thai, ostfondue och marockanskt.

Gewurztraminer

  • Smak: Litchi, grapefrukt, rosor, honung, kanel
  • Stil: Medelfylliga, låg fruktsyra, ”oljiga”
  • Beskrivning: Mycket vanlig druva i franska regionen Alsace, karaktäristiskt för dessa viner är att de är blommiga i stilen, men också ganska alkoholrika.
  • Passar bra till: Kryddstarka rätter och det östasiatiska köket.

 

Chenin Blanc

  • Smak: Päron,  äpple, kvitten, ingefära
  • Stil: Lätta viner med hög fruktsyra, både torra och söta.
  • Beskrivning: Den här odlar man i stora delar av vinvärlden med Sydafrika och Frankrike som de två stora länderna. Stor bredd på de olika typerna av vin – mousserande, torra lena viner och söta honungssmakande.
  • Passar bra till: kalv, kyckling, rökt lax, paté, getost

Vitvinsglas 45 cl 2-pack Bitz Vitvinsglas 45 cl 2-pack – Bitz vinglas vitt vin

Semillon

  • Smak: Citron, lime, äpple, persika honung, vaxkaka, hö, smör (ekfatslagrade)
  • Stil: Fylliga viner med hög syra, båda torra och söta
  • Beskrivning: I franska Bourdeaux blir druvan ofta drabbad av ädelröta vilket därmed ger en mycket söt druva som man gör dessertvin på (sauternes). I varmare regioner lagrar man vinerna på ekfat vilket därmed ger en kraftigt smörig smak med hög alkoholhalt.
  • Passar bra till: Lite mer kryddiga rätter med fågel, gris, smakrika fiskrätter. Ostar som funkar ihop är cheddarostar samt gruyere.

Muscat / Muskat

  • Smak: Aprikos, persika, russin, apelsin, apelsinblomma
  • Stil: Lätta till fylliga, torra till söta. Alltid lite kryddiga med blommig doft
  • Beskrivning: I de allra flesta fall så förknippar man Muscatdruvan med söta viner eller lätt bubblande. Gärna med en låg alkoholhalt. Muscat är egentligen namnet på en samling av både vindruvor och bordsdruvor. Muskatell är exempel på ett sött vin från Italien. Gärna lite högre serveringstemperatur
  • Passar bra till: Torra varianter går bra ihop med asiatisk mat, särskilt med aromatiska kryddor. De söta varianterna passar så klart bäst ihop med desserter

Vinkylare Dubbelväggad Rostfri Exxent Vinkylare Dubbelväggad Rostfri Exxent

Torrontés

  • Smak: Blommigt, rosblad, vit persika
  • Stil: Lätta, torra aromatiska med låg fruktsyra
  • Beskrivning: Torrontés är Argentinas mest odlade druva och man odlar den högt upp i regionen Salta. Vinerna påminner mycket om Muscat och Viognier trots att de senare är betydligt sötare viner.
  • Passar bra till: Gärna lite mer kryddstark mat, asiatiskt men också lätta fiskrätter. Ostar som passar bra till är manchego, feta samt gruyere

Verdicchio

  • Smak: ”Ren” citrus med betoning på citronskal, örter
  • Stil: Krispiga, lätta vita viner, hög fruktsyra
  • Beskrivning: Den här odlar man i Italien och särskilt i regionen Marche och det har man gjort där sedan minst 600 år tillbaka. Tack vare den höga fruktsyran i druvan så använder man den till en till mousserande viner. Namnet Verdicchio kommer från italienska ordet verde som betyder grön. Ett bra sällskapsvin.
  • Passar bra till: milda fisk och skaldjursrätter.

Champagnekylare Rostfri 31 cm Exxent Champagnekylare Rostfri 31 cm Exxent

Viognier

  • Smak: Mandarin, mango, persika, kaprifol
  • Stil: Fylliga torra vita viner med låg fruktsyra
  • Beskrivning: Den här odlar man över hela världen, men druvan har sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt i Rhône-dalen. Ger ett mycket aromatiskt vin med mycket blommig doft. Gillar du att njuta av en glas Chardonnay så kommer du säkert att tycka om Viognier.
  • Passar bra till: Smakrika rätter av kyckling, hummer, lax med apelsinsås. Ostar som passar bra ihop är comté, brie samt gruyére