Smakrika viner till smakrika ostar
Vilket vin skall jag dricka till ostbrickan? – Röda smakrika viner såsom Cabernet sauvignon, Shiraz och Zinfandel passar bra till lika smakrika ostar. Det skall gärna vara lite fastare ostar med en tydlig sälta. Ett bra sätt att avnjuta ost är att ta små bitar av osten tillsammans med lite rostat bröd.
- Cabernet sauvignon passar bra ihop med lagrad cheddar och lite mer peppriga ostar.
- En god Shiraz förhöjer smaken på en rökig Gouda.
- En fruktig Garnache passar utmärkt till en lagrad spansk Manchego.
Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre
Skapa perfekta kombinationer
Varje vinsort är unik. Är vinet torrt och kryddigt? Jämna i så fall ut tanninerna och syran med en något mindre fast ost. Fettet i osten komplimenterar tanninerna och texturen balanserar den höga syran. Till exempel: en Bra Duro som lagrats i fem månader passar perfekt med en Barolo.
Serveringsfat Akacia 30×24 – Ostbricka Holm
Härunder är fler exempel på ostar som går bra ihop med fylliga smakrika röda viner:
- Lagrad gouda
- Getost
- Rökt cheddar
- Grana padano
- Pecorino
- Manchego
Lätta röda viner
Till exempel Pinot noir och Beaujolais passar fint ihop med milda ostar, dessertostar och lite mer nötiga mellanhårda ostar. Gruyere är ett perfekt exempel på en nötigare ost och Tallegio på en halvmjuk dessertost som inte är särskilt intensiv i smaken. En regel som kan komma ihåg är ”ett doftintensivt vin behöver en doftintensiv ost”. Ett kraftigt rustikt vin kommer att göra underverk med en kraftigt doftrik ost medan ett sött bärigt vin passar ihop med en len och lätt ost.
Serveringsbräda Akacia 26×18 – Skärbräda Xantia
Härunder är några exempel på ostar som går bra ihop med lätta röda viner:
- Gruyere
- Comté
- Rraclette
- Provolone
- Ossau Iraty
- Nocerino
- Brie
- Camembert
- Taleggio
Vitt vin och ost
Vita viner passar normalt till ett mycket bredare utbud av ostar än röda viner. Den enkla förklaringen till detta är att vina viner saknar de tanniner som finns i röda viner vilka ställer till det en del. Det finns dock en ost som definitivt inte passar bra ihop med ett vitt vin och det är blåmögelostar. Det blir liksom för mycket av det goda. Några ostar och viner som däremot passar bra ihop kommer härunder.
Ostkniv Rostfritt Steely Heirol
Sauvignon Blanc och getost
I Loiredalen, varifrån Sauvignon blanc kommer, så finns det mycket getter. Franska getost är oftast lite fastare och har en textur som påminner lite om krita tack vare det höga innehållet av kalcium. När ostarna sedan mognar som utvecklar det kryddighet som matchar fantastiskt med Sauvignon blanc eller en Chardonnay som inte lagrats på ekfat.
Prosecco och Asiago eller parmesan
Runt Veneto i nordöstra Italien hittar du vingårdar som använder druvan Garganega för att göra Soave-vin. Det är ett krispigt torrt vin – ungefär som Sauvignon blanc – men med lite dragning åt bittermandel på slutet. Det är just den här bitterheten som skapar en intressant matchning med en relativt ung Asiago. Det mer mogna varianterna av osten passar fint ihop med en halvtorr/halvsöt prosecco eller Moscato d’Asti
Riesling och ostfondue
Halvsöta varianter av Riesling, som till exempel de från Moseldalen matchar bar ihop med fondue. Syra och sötman i vinet komplettera de rustika och nötiga fondue-smakerna och gör att allt smakar delikat salt sött och salt.
Dessertvin och ost
Normalt så brukar osten serveras efter en måltid (ibland även efter desserten). En av de mest spännande smakkombinationerna är just sött vin och ost. Även den mest brutala blåmögelosten förvandlas till något spännande när den paras ihop med årgångs-portvin. Ju äldre portvinet är desto brutalare blåmögelost kan du matcha det med. När ett portvin blir äldre som mjuknar tanninerna och syran försvinner och det hela utvecklas till ett sötare vin. Det är just sötman som kompletterar och formar den starka smaken på osten.