Vilket vin passar till maten?

Guide

Vilket vin passar till maten? – Vi skall göra ett försök till att lära oss hur man själv på en ganska grundläggande nivå kan hitta ett bra vin till middagen. Visst kan man söka på nätet eller prata med kunnig personal på systembolaget, men ibland kan det vara kul att själv försöka hitta den där perfekta kombinationen. För det är faktiskt så att ett matchande vin förhöjer smaken på maten och vice versa.

Vinställ Dark Oak 42 flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Dark Oak 42 flaskor Traditional Wine Racks

Den här guiden kommer att lära dig vad du skall titta efter bland ingredienserna för att få till en perfekt matchning. Ett bra matchning mellan maten och vin skapar en balans mellan smakerna i maten och vinets karaktär.

Det går givetvis att göra detta hur komplext och vetenskapligt som helst, men grunderna är ändå relativt lätta att förstå. Vi börjar med några grundläggande tips värda att ta fasta på:

 1. Högre syra på vinet än maten.
 2. Vinet bör vara sötare än maten
 3. Vinet bör ha samma smakintensitet som maten
 4. Röda viner passar bäst till smakrikt kött (rött kött)
 5. Vita viner passar bäst till lättare kött (fisk eller kyckling)
 6. Röda viner balanseras bäst med fett
 7. Det är bättre att matcha vinet med såsen än med köttet
 8. Mousserande viner, vita viner och roséviner kan ge kontrasterande matchningar rätt ofta
 9. Röda viner kommer oftare att skapa kongruenta matchningar

Om vi utgår från sex smaker – fett, kryddighet, salt, syra, sötma och bitter – så passar vissa av dessa bättre ihop medan andra fungerar inte alls ihop. Bitter, pikant och syra kolliderar rejält med varandra när det kommer till smak.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz

Grundläggande smakkomponenter i vin

Normalt så saknar vin de tre smakerna fett, kryddighet och salt men innehåller syra, bitterhet och sötma. Generellt kan du kan du dela upp vin i tre kategorier:

 1. Röda viner innehåller med bitterhet (strävhet)
 2. Vita viner, rosé och mousserande viner innehåller mer syra
 3. Söta viner innehåller mer sötma

Grundläggande smakkomponenter i mat

Försök att bryta ner en maträtt till sina grundläggande dominanta smaker. Till exempel pasta carbonara har två primära smakkomponenter; fett och salt. En klassisk amerikansk barbeque är lite mer komplex; fett, salt, sötma och kryddighet. Givetvis kan även helt vegetariska rätter brytas ner på samma sätt; en vanlig grönsallad består av syra och bitterhet.

Vitvinsglas 45 cl 2-pack Bitz Vitvinsglas 45 cl 2-pack Bitz

Tänk på intensiteten i smakerna

Är maträtten ’lätt’ eller ’tung’? En sallad framstår till en början kanske som lätt, men om det är balsamicodressing till så får vi en högre syra. Om en rätts smakintensitet inte är uppenbar, försök att fokusera på de olika smakkomponenterna och hur mycket de bidrar med.

 • Är vinet lätt eller har det mycket kropp? Här är några exempel:
 • Sauvignon Blanc är relativt lätt men med en hög syra
 • Chardonnay har mer kropp men har normalt en ngt lägre syra
 • Pinot Noir är relativt lätt och har heller inte så hög bitterhet (tanniner)
 • Cabernet Sauvignon har mer fyllighet och mer tanniner (bitterhet)

Droppring Bourdeaux Dorre Droppring Bourdeaux Dorre

Nu när vi har lite koll på vilka de grundläggande smakkomponenterna är så kan börja testa olika smakkombinationer. Om vi exempelvis börjar med pasta carbonara som erbjuder en del vinmatchningar:

Kompletterande matchning: Ett vitt vin med mycket syra komplimenterar fettet i måltiden. En härlig fyllig carbonara matchas då med exempelvis en sauvignon blanc.

Överensstämmande matchning: Ett mer fyllig krämigt vitt vin skulle addera till krämigheten i maten, som tex en Viognier eller Chardonnay.

Var kreativ

När du väl har hittat en balans mellan de stora smakkomponenterna i både maten och vinet så kan du bli lite kreativ när det gäller det mer subtila smakerna. Här är lite varianter på temat med pasta carbonara.

Ett fylligt rött vin: Tanken med ett sånt vin är att de höga tanninerna (bitterheten) hamnar i balans med saltet och fettet i maten. Detta gör att de mer subtila smakerna i rätten kan nu också matchas. Om du använt ett mer rökigt fläsk så skulle du kunna kombinera det med en shiraz som också erbjuder lite rökiga toner på slutet. Matchandet av rökigheten skapar en överensstämmande matchning medan tanninerna skapar en kompletterande matchning med fettet i carbonaran.

Ett sött vitt vin: Tanken här är att ta fram de salta och söta smakerna. Till exempel skulle vi kunna använda oss utav en riesling där syran i vinet kompletterar fettet i carbonaran medan sötman i vinet skulle förhöja smaken i fläsket.

Vinställ - Traditional Wine Racks - Kitcha