Serveringstemperatur för vin

Vinställ - Traditional Wine Racks - Kitcha

Vilket är bäst serveringstemperatur för vin?

Serveringstemperatur för vin – Att veta vilken temperatur som man ska servera ett vin vid är kanske inte alltid är så lätt. Väldigt många utgår därför från den enkla regeln att vitt vin skall man servera kylt och rött vin vid rumstemperatur. Inte helt ovanligt brukar därför vitt vin bli serverat för kallt och rött vin för varmt. Har du inte en termometer så kan det kanske bli svårt att få till rätt temperatur, men här under presenterar vi några smarta tips att ha i åtanke.

Vinkylare Dubbelväggad Rostfri Exxent Vinkylare Dubbelväggad Rostfri Exxent

  • Enklare vita viner och roséviner kan dra fördel av att man kyler ner dem lite extra, men kan ha motsatt effekt på mer eleganta och rika vita viner.
  • Rejäla fylliga röda viner lyfts fram bättre om de håller 15-18 grader istället för rumstemperatur som kan ligga uppåt 22-23 grader.
  • Årstiden kan också spela en viss roll när det kommer till att bestämma temperatur. Lite varmare under vintern och aningens svalare under sommaren.
  • Att kyla ner ett vin i kylskåpet tar längre tid om man just fyllt upp det med andra varor.
  • Snabbaste sättet att kyla ner många flaskor på en gång är att fylla en hink med vatten och is. Går mycket snabbare än ett vanligt kylskåp.

Glashängare Vägg Krom 5 rader Hahn Glashängare Vägg Krom 5 rader Hahn

Om man nu har en termometer och därmed möjligheten att hålla koll på temperaturen. Vad är det då som gäller för de olika vintyperna? Nedan listar vi några bra tumregler och inom parentes tar i upp några av de vanliga druvorna och regionerna som exempel. Dessa temperaturer är inte huggna i sten utan givetvis kan det finnas avvikelser.

Flaskförslutare Vinpump Flavia Dorre Flaskförslutare Vinpump Flavia Dorre

Serveringstemperatur för vin

Vinöppnare med folieskärare Koline Dorre Vinöppnare med folieskärare Koline Dorre