Raggmunk – Recept klassiska raggmunkar
Raggmunk – Klassisk svensk husmanskost och delikatess som även är landskapsrätt i Östergötland. Den folkliga maträtten är väl spridd i hela Sverige och oftast äter vi raggmunkar med fläsk och lingonsylt. Man kan väl kalla det för en pannkaka med råriven potatis. Ursprungligen är raggmunken inte platt som vi är vana vid utan runda. Historiskt så stekte man hela smeten i en munkpanna. Raggmunkarna blev då runda klot och därav namnet munk, raggiga av den rårivna potatisen.
Recept
(4 port)
- 4 dl Mjölk
- 2 dl Vetemjöl
- 2 st Ägg
- 1/2 tsk salt
- 1 kg Potatis
- Matfett till stekning
Vispa ihop 2 dl mjölk med mjölet till en slät smet. Vispa därefter i resten av mjölken, ägg och salt. Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Krama ur vätska från den rivna potatisen och vänd ner potatisrivet direkt i smeten så att det inte mörknar. Lägg lite matfett i en varm stekpanna och klicka i små högar av smeten efter önskad storlek på raggmunken. Cirka en halv dl smet per munk brukar bli lagom. Platta även till de små högarna lite och stek på båda sidor så de blir genomstekta med en fin gyllenbrun färg.
Tillbaka till Våra 10 bästa recept
Vi är det lilla matlagningsintresserade familjeföretaget som tröttnade på köksredskap med bristfälliga artikelbeskrivningar och missvisande produktbilder. Med det sagt så drog vi igång Kitcha där målet är att alla artiklar ska ha en utförlig och informativ beskrivning både i text och bild. Vi vill ha nöjda kunder och dessutom belasta miljön så lite som möjligt med felköp eller onödiga returer. Det är det som har varit vår idé sedan 2016.
På Kitcha handlar du fraktfritt över 499 kr. Dessutom erbjuder vi öppet köp i 60 dagar och trygga betalningsalternativ med Klarna. Alla beställningsbara produkter finns i lager för snabb leverans med DHL till närmaste utlämningsställe.