Sifon

Sifon – Det finns olika typer av sifoner och vanligast inom matlagning och bakning är nog gräddsifonen. Ett praktiskt och lättarbetat verktyg som inte heller gör bort sig i baren. Fyll med grädde och tryck i en N2O-patron sedan är den klar för att spritsa grädde.

Sifon

En i Sverige vanligare sifon är kanske gräddsifonen. Den har fått sig ett rejält uppsving tack vare alla de bakprogram på tv senaste decenniet. Man fyller upp den med vanlig vispgrädde och när du sen trycker på den så kommer det ut vispad grädde. I sifonen finns gaspatroner och det är dessa som driver ut grädden tillsammans med gasen och då uppstår det där härliga fluffet. Att tänka på när det kommer till gräddsifoner är att ju högre fetthalt vätskan har desto bättre fluff blir det. Om man har för högt fettinnehåll så finns en risk att grädden stelnar i sifonen och den kan bli svår att få ut. För ett optimalt resultat så bör fettinnehållet ligga på mellan 32 och 36 %.

Gasen till sifonen är patroner fyllda med dikväveoxid som är det kemiska namnet på lustgas. Om dina patroner tar slut så kan du beställa nya här. Det är mycket enkelt att byta patronern och är det är gjort på ett ögonblick.

För dig som bakar mycket så kan en gräddsifon eller dessertsifon absolut vara en bra investering då den kan snabba upp flera moment i bakandet. Men även du som inte bakar så ofta utan kanske serverar en god äppelpaj då och då har stor nytta av den. Förvara den i kylskåpet och grädden håller sig länge.

Kom ihåg att man inte behöver använda sifoner till just grädde, sätt igång och experimentera och utveckla. Gör en snygg mousse av anklever till nästa lördagsmiddag till exempel. Det bästa av allt med sifoner är att det är en investering för livet då den håller i evigheter.