Slevar och gafflar

Slevar och gafflar – Tillhör de där köksredskapen som bara ska finnas i köket. Kökstillbehör som vi inte tänker på utan helt enkelt utgår från att de finns där. Du kan aldrig få för många av dessa, se till så det alltid finns en handfull hemma för olika ändamål. Här dyker upp allt från soppslevar, hålslevar och träskedar till gafflar och pastaslevar men också en och annan glasskopa. Men bli inte förvånad om även något så udda som flottyrsleven tittar in.

Slevar och gafflar – Vi gillar träskedar och trägafflar. De riskerar inte att repa känsliga beläggningar och de får precis som alla andra redskap i trä en riktigt snygg patina med tiden. Sedan finns det även slevar och som inte gör sig så bra i trä, till exempel pastasleven som du öser spaghetti med. De bör vara gjorda i plast eller metall. Likaså soppsleven bör vara tillverkad i metall eller plast. Äter man mycket soppa eller grytor så kanske det kan vara snyggt med en lite mer exklusiv rostfri soppslev.

Slevarna har en lång historia och var länge det vanligaste ätredskapet jämte kniven. I allmogesamhället var de flesta skedar och slevar tillverkade av trä. Alla hade sin egen sked och man åt ofta ur en gemensam skål. Skedar har man även använt som friargåvor framförallt i de övre delarna av Sverige norr om Dalälven. Pojkarna gav skedar till flickorna för att se om de var intresserade. De var ofta rikt dekorerade med skurna mönster.