Saxar

Varför köper vi billiga saxar när det är ett verktyg vi använder väldigt ofta? En sax som håller hög kvalitet kommer att fungera så mycket bättre i det långa loppet. Här kommer lite tips på vad du kan använda din nya kökssax till: Klippa örter, klippa av rötterna på citrongräs och svampar. Klippa ut broccoli- eller blomkålsbuketter. Klippa till ravioliplattor.

Istället för riva parmesan till risotton kan du använda saxen. En särskild typ av sax är fågelsax som är konstruerad för att enklare klippa/stycka en fågel. Andra bra användningsområden är att klippa fenorna på en fisk eller varför inte öppna krabben. En annat bra sätt att använda saxen på är att putsa kött från fett och senor.

De saxar som vi använder i köket kallas skänkelsaxar och är uppbyggd av två skär med handtag som är ihopsatta med en bult i mitten. Så har handsaxen sett ut sedan 800-talet i Sverige även om det var första under 1500-talet den blev vanlig. Vid tillverkning av saxar så har alltid slipningen varit det mest komplicerade för till skillnad från en kniv är skären lätt böjda så att de hela tiden jobbar mot varandra. Därför har handslipning varit vanligt vid tillverkningen ända in på 1990-talet.