Rivjärn och zestjärn

Rivjärn och zestjärn tillhör de där köksredskapen som man inte så ofta lägger märke till. De bara finns där och gör nytta. Det finns en mängd olika varianter av rivjärn. Vi har de som är lite större och fyrkantiga som står på bänken och man håller fast med en hand. Oftast finns det fyra olika sidor av riva på. En grov sida och två finare och en ibland en sida som hyvlar.

Vi har även handhållna rivjärn och även dessa i varierande grovlek. Dessa kan vara långsmala och man kan även använda de som zestjärn.

Det första kända riktiga rivjärnet uppfann man i Frankrike 1540 och använde i första hand till att riva ost. Ett rivjärn är en nödvändighet om du skall tillaga raggmunk och fläsk – en maträtt som är svårslagen! Ett zestjärn eller sisilerare som det också kan kallas är ett verktyg som används för att exempelvis finriva skalet på en citron eller apelsin. Det brukar ge ett fräscht smaktillskott. Glöm inte att tvätt citrusfrukten innan och riv bara det yttersta av skalet. Det vita av skalet vill du inte ha med – eftersom det har en besk smak.