Durkslag silar och trattar

Durkslag silar och trattar – Här hittar du en härlig blandning av de där sakerna med tusentals hål i som hjälper dig med passering av såser och hälla av pastavattnet med mera. Det finns många olika varianter att välja mellan. Durkslagen brukar oftast vara lite större och framförallt ha lite grövre hål. Deras främsta uppgift är när du häller av kokvattnet för allehanda råvaror. Silen däremot brukar vara uppbyggd av ett mer finmaskigt nät som brukar vara bra när man ska sila en sås eller buljong. Det dyker även upp en och annan doseringstratt eller såsfondant i denna kategori.

Durkslag

När det kommer till durkslag så brukar man för det mesta använda de till att hälla av pastavattnet och även i viss mån vattnet från kokande grönsaker. Om det gäller det sistnämnda så är inte hålen av så stor betydelse. När det kommer till spaghetti så är det viktigt att hålen inte är för stora. Du vill slippa att rensa vasken på slingriga spaghettistrån. Det finns durkslag och silar från Exxent som är framtagna för att passa i en professionell köksmiljö. Det vill säga de ska tåla tuffa tag och vara funktionella i första hand. Bland annat en modell med flat botten och många små hål. Du kan med andra ord ställa ifrån dig den utan att riskera att den välter. Vissa av våra durkslag och silar är utrustade med krokar som gör att du kan häkta på dem på kanten av en kastrull, bunke eller liknande. Detta kan vara särskilt praktiskt när du vill passera en sås exempelvis.

Silar

Här finns också pipsilar och chinoise. Det sistnämnda är en mycket finmaskig sil som är användbar när du vill göra mycket släta soppor eller puréer.

Såsportinerare

Till sist har vi fondanten eller doseringstratten. Passar utmärkt vid portionering av t ex knäck och smält choklad i små formar, gräddning av små plättar och våfflor, dekorering av bakverk samt uppläggning av såser. Med dessa kan du göra kreationer som gourmetkrogarna och servera snygga och imponerande uppläggningar utan såsdroppar på tallrikskanten.