Citruspress

Citruspress – En juicepress har egentligen bara ett enda syfte. Att pressa ut massor av sur juice ur en citrusfrukt och det finns en mängd olika varianter för hur detta kan gå till. Det finns de klassiska spetsiga där du mosar och vrider en citronhalva. Juicen blir silad ner i en behållare medan eventuellt fruktkött och kärnor är samlat på annat ställe. Men det finns även andra borde mer och mindre avancerade, allt efter tycke och smak.

En citruspress bör finnas i varje kök även om det är en rätt vardaglig produkt att köpa. Visste du förresten att amerikanska motsvarigheten till patent och registreringsverket har över 200 olika patent på juicepressar och att de flesta inkom runt förra sekelskiftet.

Många olika varianter

Som sagt, citruspressar kommer i flera olika kategorier. Den allra enklaste är den handhållna pressen som påminner om en mortelpistill till formen. Du håller den i ena handen och citronhalvan i den andra och sedan gräver du dig in och pressar ur saft. Sen finns det en variant av citronpress som är ledad som pressar en citronhalva åt gången, med samma teknik som en nötknäckare. En tredje variant är bordsmodellen där själva ’rivaren’ är kopplad till en behållare. Slutligen finns de större hävarmsmodellerna som brukar vara snygga att titta på.

Vilken pressar bäst?

Den viktigaste egenskapen hos en citronpress eller apelsinpress är hur mycket saft du får ut och här brukar alla modellerna vara ungefär lika kompetenta men övervikt mot bordsmodellerna. Deras stora fördel är att du både pressar och vrider citrusfrukten med resultatet att fruktköttet släpper ifrån sig mycket juice. Vill du ha en där det du inte behöver använda lika mycket kraft så är de ledade modellerna att föredra. Dessa fånga dessutom kärnorna enkelt. Viktigt att tänka på här är att man köper en tillräckligt stor. De handhållna citruspressarna är de enklaste och billigaste men de har en svaghet och det är att det riskerar att bli lite kladdigt med dem.