Glöggmingel
Glöggmingel – Här hittar du vad som behövs till alla julens glöggbjudningar. Glöggmuggar och glas, glöggkolvar men även karaffer, skedar och nötknäckare. Här finns även serveringsbrädor, fat och skålar för tilltugget. Det mesta du kan tänka dig att duka fram till ditt glöggmingel antingen du har hela släkten på besök eller om du sitter själv och myser.
Visar alla 52 resultatSortera efter popularitet
-
Kakfat Glas 3 våningar Dorre
159 kr -
Serveringsbräda Akacia Sonja Dorre
209 kr -
Kakfat Glas 2 våningar Dorre
119 kr -
Glöggkaraff Rosita Dorre
299 kr -
Glasmugg 2-pack Kirk Dorre
249 kr -
Tapasgaffel 4-pack Tåre Dorre
99 kr -
Glasmugg 4-pack Isa Dorre
169 kr -
Glasmugg 4-pack Fager Dorre
199 kr -
Glöggkolv Snöstjärna Dorre
299 kr -
Tapassked 4-pack Tåre Dorre
99 kr -
Dipskålar 3-pack Uri Dorre
239 kr -
Serveringsbricka 32×22 Vintage Exxent
229 kr -
Glöggkaraff 1.3 liter Snöstjärna Dorre
299 kr -
Grytvärmare Funktion
159 kr -
Nötknäckare Funktion
99 kr -
Kaffemugg 2-pack Kari Dorre
199 kr -
Glasmugg Gigi 4-pack Dorre
109 kr -
Glöggmugg 10 cl 4-pack Bormioli Rocco
119 kr -
Såsslev 21 cm Classic Dorre
139 kr -
Glöggkaraff Björka Dorre
299 kr -
Skärbräda Ek 50×25 Heirol
499 kr -
Kakfat 2 våningar Blomsterberg
379 kr -
Serveringsbricka Sari Dorre
219 kr -
Serveringsbräda Akacia 48×27 cm Xantia
349 kr -
Serveringsbricka Trä 60×15 cm
99 kr -
Glöggmugg 2-pack Dubbelväggad Snöstjärna Dorre
229 kr -
Serveringsskålar med fat Xantia
369 kr -
Tårtfat på fot 22 cm Blomsterberg
279 kr -
Tårtfat på fot 30 cm Blomsterberg
329 kr -
Skärbräda Ek 45×25 Heirol
359 kr -
Ostbricka 3 delar Olani Dorre
199 kr -
Russin- och mandelskål 2-pack Snöstjärna Dorre
229 kr -
Tesked 6-pack Sai Dorre
179 kr -
Serveringsbricka Akacia Sevyn Dorre
399 kr -
Tekanna Gjutjärn Rund 1.8 liter Satake
899 kr -
Skaldjurstång Nötknäckare Skyla Dorre
119 kr -
Espressomugg 2-pack Esther Dorre
179 kr -
Serveringsbräda 40×23 Mangoträ Artesà
349 kr -
Serveringsbricka Saba Dorre
299 kr
Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödga, värma upp. I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska). Glögg kan även vara alkoholfri, baserad på saft eller alkoholfritt vin.
Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte man kryddor i vin, antingen av hälsoskäl men dessutom som ren smakförbättrare. Här hemma i Sverige var det Gustav Vasa som gärna drack vin med socker och honung som han kryddat med kanel, ingefära, kardemumma samt nejlikor.
På 1600-talet dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där man dränkte en sockertopp i cognac och antände. Smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.
I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som man kallade cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.