Julgodis och dess historia

Julen och dess förberedelser

Julen närmar sig med stormsteg, och det gör också alla förberedelser inför firandet. Något som de flesta av oss pysslar med är ju att göra olika slags julgodis. Men hur länge har det egentligen varit en tradition i Sverige?

Margrethe Skålset Svart 4 delar Margrethe Skålset Svart 4 delar – Bunke 2-pack Rosti Mepal

Historia

För 150 år sedan var det vanligaste julgodiset äpplen och hasselnötter. Äpplena var vinteräpplen och hasselnötterna gick man ut i skogen och plockade själv.

Vårt mer traditionella gottebord har vi hämtat från 1600-talet då man hade speciella konfektbord som avslutade de större middagarna hos adliga familjer. På den tiden bestod konfektborden av nötter, kanderade eller karamelliserade frukter eller marsipanfigurer.

Doseringstratt Jonas of Sweden Doseringstratt 0,5 liter – Smetfördelare Jonas of Sweden

I slutet av 1800-talet kom smällkaramellen av papper som innehöll en liten bit kristyr eller en polkagris. Tanken var att den skulle hänga i julgranen fram tills det var dags för julgransplundring och först då fick man smälla och äta upp innehållet. En lång väntan för godissugna barn…

Slickepott Smal Jonas of Sweden Slickepott Smal Jonas of Sweden

Ett annat julgodis som också var tänkt att hänga i granen var figurer av färglagd kristyr som tillverkades av florsocker, ättikssprit och äggvita som sedan fick stelna. Helst skulle man spritsa en ring runt av kristyr runt ett bokmärke för att det skulle bli extra fint. Även detta godis skulle avnjutas när julen var över.

Ugnsduk 33x44 Jonas of Sweden Ugnsduk 33×44 cm – Bakplåtspapper Jonas of Sweden

Nutid

Till dagens julgodis är det mest traditionellt att göra knäck, kola, ischoklad och fudge. För detta finns det mängder av recept och det tillkommer nya varje år. Ett julgodis som blev oerhört populärt är ju Rocky Road som är väldigt enkelt att göra men som blir väldigt gott. Blanda salta jordnötter, halverade dumlekolor och klippta marshmallows med smält choklad och du har en ljuvlig Rocky Road som kommer att gå åt som smör i solsken.

Pralinformar 10-pack Exxent Pralinformar 10-pack – Chokladformar Exxent

Idag vill många också testa nya smakkombinationer i sitt julgodis. Varför inte testa choklad ihop med ingefära eller chili när du gör ischoklad? Smarrigt värre!

Det har också blivit väldigt populärt att göra sina egna chokladpraliner. Då är det viktigt att du tempererar chokladen på rätt sätt för att få till de där riktigt glansiga pralinerna med det rätta ”knäcket” när du tar en tugga av dem.

Engångsspritspåsar 50-pack Blomsterberg Engångsspritspåsar 50-pack – Spritspåsar Plast Blomsterberg

Gör du egna praliner så kan du ju experimentera hur mycket du vill med smaker i fyllningen. Några av våra favoriter är dulce de leche med havssalt, hallontryffel eller saffran med vit choklad.

Det är kul att experimentera med julgodiset. Hitta dina egna härliga smakkombinationer. Våga testa något nytt. Och du – var inte rädd för att överdriva antalet hemgjort julgodis på gottebordet. Det kan aldrig bli för mycket.

Tyllset 4-pack rostfritt Exxent Tyllset 4-pack Rostfritt – Spritstyllar Exxent

Stjärntyllar 5-pack Rostfritt Exxent Stjärntyllar 5-pack Rostfritt – Spritstyllar Exxent

Här kommer vårt favoritrecept på saffranskola med kokos. Testa det!

SAFFRANSKOLA MED KOKOS

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • 1 paket saffran
  • 1,5 dl riven kokos

Blanda grädde, smör, socker, saffran och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning
Fortsätt att koka tills smeten är 120–125 grader (använd en termometer för bästa resultat, eller gör kulprovet).
Häll kokosflingorna i en het stekpanna. Se upp så de inte bränns.
Blanda kokosen med smeten och häll i en form på ca 30×20 cm. Låt stelna en stund innan du klipper eller skär i bitar.

Ugnslåda Rostfritt 31x21 Jonas of Sweden Ugnsform Rostfritt 31×21 cm – Ugnslåda Jonas of Sweden

Julgodis och dess historia