Hur smakar ett Merlotvin och vad äter man till

Hur smakar ett Merlotvin? – Merlotvin anses ibland vara en ’underdog’  till Cabernet Sauvignon. Skälet till detta sägs av många bero på att förr om åren så var många Merlotviner av dålig kvalitet och billigt framställda. Nu för tiden stämmer inte detta; det finns massor av Merlotviner som håller högsta klass. Dessutom är det ett vin som smakar förbaskat gott till mat!

Vinställ Dark Oak 30 flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Dark Oak 30 flaskor Traditional Wine Racks

De största regionerna när det kommer till Merlotvin är följande (i storleksordning)

 • Frankrike – Bordeaux, Languedoc-Rousillon
 • Italien – Toscana, Kampanien
 • USA – Kalifornien
 • Australien – Sydaustralien
 • Chile
 • Argentina

Vinöppnare med folieskärare Koline Dorre Vinöppnare med folieskärare – Korköppnare Hävarm Koline Dorre

Smakprofilen för Merlot-viner ser ut på följande sätt

 • Fruktiga smaker: mörka körsbär, hallon och plommon
 • Andra smaker: Tobak, vanilj, blyerts, ceder och kaffe
 • Tanniner: medium
 • Syra: medium
 • Vinerna ekfatlagras normalt 8-12 månader
 • I en jämförelse mellan viner så hamnar Merlot mittemellan Pinot noir och Syrah.

Hur smakar ett Merlotvin egentligen?

Röda frukter, lätta tanniner och en mjuk avslutning är typiskt för ett Merlotvin. Men det finns mer till än att bara vara ett lättdrucket och sammetslent vin. Var druvan har blivit odlad och hur vinifieringen gått till påverkar självklart smaken. Vi gör den klassiska jämförelsen mellan varmt och kallt odlingsklimat:

Vinställ med glashängare Vyna Dorre Vinställ med glashängare – Vinhylla med glashållare Vyna Dorre

Merlot som odlats i varmt klimat

Ett Merlotvin som framställs av druvor som odlats i varmt klimat är mer fruktdrivna i smaken och tanninerna är mer anonyma. En del producenter låter vinmusten lagra på ekfat i upp till 24 månader för att på så sätt skapa mer struktur och finess. Kalifornien, Australien och Argentina är typiska regioner för denna typ av Merlot.

Merlot som odlat i kallt klimat

Dessa Merlot-viner är mer strukturerade i sin smak med större närvaro av tanniner och mer jordiga smaker såsom tobak och tjära. Det är inte helt ovanligt att dessa blir förväxlade med Cabernet sauvignon.

Glashängare Tak Svart 5 rader Hahn Glashängare Tak Svart 5 rader – Glashållare Hahn Kitchenware

Vad äter man till Merlot?

Merlot-viner passar bra till många olika maträtter tack vare att det ligger mitt på ’rödvins-skalan’. Rent generellt kan man matcha Merlot med kyckling och andra maträtter med ljust kött. Med sina mediumhöga tanniner och inte för höga syra så kommer du upptäcka att Merlot passar ihop med många maträtter. Det finns några rätter dock inte alls går ihop med vinet. Fiskrätter funkar inte med Merlot. Detsamma gäller rätter som innehåller mycket gröna grönsaker. Kryddig mat kommer troligen att döda smakerna i ett Merlotvin.

Intressanta fakta om Merlot

Merlot-druvan är just nu den mest planterade vindruvan i Frankrike

Merlotdruvan har ett relativt tunt skal vilket gör den känslig mot yttre påverkan viket i sin tur gör att man kan skörda två veckor tidigare än till exempel Cabernet-druvan.

I Italien växer Merlot-druvans popularitet varje år, särskilt i Toscana och vid framställning av IGT-viner (Indicazione Geografica Tipica)

Smaktest av Merlot utan att smaka. Merlotviner har en tendens att se orangea ut runt kanten när du häller upp i ett glas. Det beror på dess känslighet mot ljus.

Vissa producenter använder amerikansk ek i lagringsfaten för att ge sina Merlot-viner en mer rustik samt en smakrik karaktär. Detta för att få dem att påminna om Cabernet sauvignon.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack – Vinglas Oversize Bitz

Vinställ - Traditional Wine Racks - Kitcha