Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal!

Om du inte äger en gjutjärnsgryta så föreslår vi att du skyndar dig att skaffa en. Vi har flera olika att välja på. En bra gjutjärnsgryta är en av de viktigaste och mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök. Den fungerar lika väl på spisen som i ugnen vilket gör att den är perfekt för bräsering, soppkok, grytor, koka såser i, steka kyckling i och till och med baka bröd i. Som tack (!) för dessa fantastiska egenskaper så är gjutjärnsgrytor ganska tunga och otympliga vilket kanske kan verka avskräckande för en oinvigde.  För att få ut mesta möjliga från din gjutjärnsgryta och lära dig hur användbar den faktiskt är så kommer här sex bra tips.

Gjutjärnsgryta 4.5 liter röd Heirol Gjutjärnsgryta 4.5 liter – Stekgryta Röd Heirol

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Håll listan över ingredienser kort men smakfull

För att göra matlagning med gjutjärnsgrytor enkel så vill du inte ha några onödigt långa listor över ingredienser. Håll dem korta och låt dem bestå av de viktigaste ingredienserna. Använd gärna ingredienser som höjer umamismaken; till exempel tomatsås, hackad ansjovis och sojasås (var noga med kvaliteten). De kommer att plocka fram de där supergoda smakerna i många recept. Istället för att använda vatten som kokvätska så kan du använda kycklingfond. Detta ger extra fyllig och god smak till ris och pasta. Och bara för att vi använder en gjutjärnsgryta behöver du inte dra dig för att använda konserver och frysta grönsaker. Krossade tomater och frysta ärter duger utmärkt som ingredienser i en god och rejält köttgryta

Gjutjärnsgryta Svart 4 liter Dorre Gretl Gjutjärnsgryta Svart 4 liter – Gryta med lock Dorre Gretl

Ge smakerna liv!

Det går inte att förneka nyttan med en välutrustad kryddhylla. Hemma i våra privata kök så använder vi alla möjliga kryddor. Allt från oregano och timjan till chili och garam masala för att hitta de där perfekta smakerna. För att utnyttja dessa smaksättares fulla potential så är ett tips att först värma upp dem tillsammans med lite olja eller smör. Det är ett enkelt sätt att lyfta fram smakerna.

Stekgryta Lättviktsgjutjärn 30 Satake Stekgryta Lättviktsgjutjärn 4.8 liter – Gjutjärnsgryta med glaslock Satake

Tveka inte att använda din mikrovågsugn

Från att förkoka potatis till att tillaga enklare såser. Din mikrovågsugn kan vara ett användbart alternativ till att använda onödigt många kastruller på spisen. Att använda mikron tillsammans med en gjutjärnsgryta hjälper dig att spara massor av tid och att vara effektiv när det gäller förberedelserna

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Tillaga i omgångar

Som många vet så skapar man inte minnesvärda måltider genom att bara blanda alla ingredienser i en gryta och sedan låta dem koka ihop. Ofta kräver det planering för att få till en bra kötträtt med tillbehör. Det kräver också olika förberedelser och smaksättningar för de olika delarna i rätten. Om vi vill servera en fast och saftig torskfilé tillsammans med en fyllig potatispuré eller ugnsbakade rotsaker så gäller det att hålla isär de olika tillagningstiderna. Ett användbart tips: medan en del av rätten lagas ugnen eller i grytan så kan ägna din uppmärksamhet åt att göra en smarrig sås.

Kokott Gjutjärn 10 cm med underlägg Xantia Minigryta – Kokott Gjutjärn 10 cm med underlägg Xantia

Skapa två tillagningsmiljöer i en gryta

Med lite fantasi går det att utnyttja en gjutjärnsgryta till mer än en arbetsuppgift åt gången. Till exempel låta en köttgryta sjuda samtidigt som du ångkokar grönsaker. Det är möjligt att göra om man skapar en gryta i grytan så att säga vilket man kan göra genom att placera en ångkorg eller ånginsats  i grytan eller använda gjutjärnsgrytans lock. En variant kan vara att trä upp grönsaker på grillspett och vila dessa över gjutjärnsgrytans kant.

Avsluta med lätthet och elegans

Att servera en hemlagad middag varje kväll är förstås inte en självklarhet för alla, men när du gör det, slarva inte med slutresultatet. Ett bra sätt avsluta tillagningen är att lägga till något som lyfter helheten. Exempelvis lite hackad koriander på toppen eller kan en skvätt vinägrett. Det kan lyfta en rejäl och rustik köttgryta som kokat i timmar. Något annat som bruka lyfta upp en rätt är att vispa ihop en smakrik sås eller strö över valfria hackade örter. Allra enklast är att servera citronklyftor vid bordet. Alla dessa tips bidrar också till det visuella intrycket av maten.

 Gjutjärnsgryta 4 liter svart – Emaljerad Gryta med lock Heirol

Varför du behöver en gjutjärnsgryta

En gjutjärnsgryta är ursprunget när gäller det slow-cooking och den är en riktig arbetshäst. Den är varje köks stolthet och den brukar finnas med på de flesta önskelistor över kökstillbehör. En bra gjutjärnsgryta finns i de flesta välsorterade kök. Den är tung och tjock nog för att leda och bevara värmen. Den är även djup nog så att stora köttbitar tillsammans med mycket vätska får plats. De klassiska användningsområdena är brässering, köttgrytor och chili. Men den kan så mycket mer. Här nedan visar vi på några bra tips på vad du kan använda din gjutjärnsgryta till.

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Gjutjärnsgrytor är perfekta när du skall bjuda till en stor härlig pastamåltid och bäst av allt är att du slipper den stora pastakastrullen med kokande vatten. Nyckeln till att kunna koka pasta utan allt vatten är att använda en smakintensiv lagom rinnande kokvätska som också går att använda som sås. Prova att kombinera vatten, vin, spadet från krossade tomater eller buljong beroende på vilken typ av sås du vill göra. Att göra så här sparar både tid och energi samt ger dig en gryta med god härlig pasta.

Om du ska servera tillbehör som du inte vill ska försvinna in rätten utan vara mer vid sidan om så kan använda dig av en ångtillsats/ångkorg. Placera den på grytan ovanpå köttet och kokvätskan så kan exempelvis broccoli och sparris blir sådär perfekt lagom kokta.

Ångkokare 25 cm Satake Ångkokare 25 cm – Steamer Satake

Att använda en gjutjärnsgryta till att koka en härlig köttgryta måste vara det mesta klassiska användningsområdet. Typiskt för en köttgryta är deras tjocka härliga och smakrika textur. Istället för att ha en lång lista med ingredienser samt olika redningar så är tricket att låta grytan sjuda långsamt och stilla. På så sätt få stärkelserika ingredienser att gå sönder. Dessa ger då en naturlig kropp till grytan. Olika sätt att få till detta är att exempelvis låta det koka länge. Koka potatis så länge att de börja gå sönder eller quinoa sjuda ända till den börja släppa ifrån sig sin stärkelse.

Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal

Gjutjärnsgryta 5 liter Vit Heirol Stekgryta Oval – Gjutjärnsgryta 5 liter Vit Heirol

Vi kan avsluta med fem smarta tips för din gjutjärnsgryta.

  • Din gjutjärnsgryta kan använda ugnen maximalt. Om du använder din gjutjärnsgryta i ugnen så brukar den dessvärre ta upp det mesta utrymmet. Om du exempelvis använder den till att tillaga kyckling i ugn och du vill servera ugnsrostad potatis till så blir det problem med utrymmet. Ett smart tips då är att ta locket till grytan och lägg det upp och ner, täck ytan med lite folie och tillaga potatisen där.
  • Locket kan man använda som avlastningsfat. Om du lagar stora mängder mat och inte vill ha onödig disk så kan du använda locket uppochner. Använd som ett tillfälligt avlastningsfat medan du bryner stora mängder kött exempelvis.
  • Använd din gjutjärnsgryta som ett hemmabyggt kylskåp. Färsk krispig sallad ska gärna fortsätta vara just det och din gryta kan hjälpa till med det. Fyll en gjutjärnsgryta med isande kallt vatten och låt det vara några minuter tills grytan är genomkyld. Häll ut vattnet, torka torrt och häll över den kylda salladen i grytan vid servering. Tack vare gjutjärnets förmåga att behålla värme (eller avsaknaden av den) och hålla en stabil temperatur, så kommer din gjutjärnsgryta att hålla sig kall mycket längre än en vanlig serveringsskål i plast eller glas.
  • Din gjutjärnsgryta är lättare att rengöra än du tror. En gryta har ibland lätt att bli fläckig i botten. Även om man inte behöver ha den skinande fläckfri så vill man inte att den ska bli helt svart i botten. Detta eftersom det då blir svårt att bryna i den. Bästa sättet att djuprengöra en gjutjärnsgryta är att blötlägga den över natten i en lösning bestående av en del klorin och tre delar vatten. Efter det rengör du noggrant med vatten och diskmedel.