En guide till Chardonnay – Visste du att det finns två olika stilar av chardonnay-vin? Om du gillar idén med ett fylligt, rikt vitt vin i ditt glas, kommer du att älska den klassiska stilen med eklagrat chardonnay-vin. Å andra sidan, om du föredrar ett vitt vin som är lätt, torrt och med mycket mineral så är nog chardonnay som inte lagrats på ekfat din favorit. Hur kan en enda druva bjuda på så stora variationer när det kommer till smak? Vinproduktion och klimatet där druvorna växer har allt att göra med svaret.
Vitvinsglas 45 cl 2-pack – Vinglas Oversize Bitz
Smakprofil för Chardonnay
- Fruktiga smaker: citron, äpple, päron, ananas, passionsfrukt, persika samt fikon
- Andra smaker: Äppelblom, citronskal, stjälkselleri, bivax, kaprifol och mandel
- Smaker som tillkommer vid ekfatslagring: vanilj, smör, pajskal, karamelliserat socker, creme brulee samt kokos
Serveringstemperatur
- Oekad: 8-10 grader
- Ekad: 11-13 grader
Vinkylare Dubbelväggad Rostfri Exxent
Syra
- Oekad, kallt klimat: medelhög
- Ekad, varmt klimat: medellåg
Liknande varianter
- Viognier, Semillon, Antão Vaz
En Chardonnay som fått lagrats länge och som fått mogna har smak åt tropiska frukter såsom ananas och mango medan ett ungt vin har smak åt äpple och citron.
Vinställ 6 flaskor – Vinförvaring Industrial Kitchen
Varför älska chardonnay?
Du behöver inte vara en vinsnobb eller ha extra känsliga smaklökar för att älska Chardonnay. Det är den mest mångfacetterade men också den mest planterade vita druvan i världen. Den används för allt från fylliga Sonoma Chardonnay till den lätta och eleganta Blanc de Blancs Champagne. Lär känna det stora utbudet av stilar av Chardonnay och hitta det som är perfekt för dig. Visste du förresten att Kalifornien i USA har fler planteringar av Chardonnay än av någon annan druva?
Varför smakar vissa chardonnay-viner ’smör’?
Dofter av vanilj, smör, kokosnöt och dill är alla typiska för viner som man lagrat på ekfat. Texturen som vissa chardonnay-viner har går att beskriva som fet, krämig, mjuk eller vaxaktig, är emellertid från en speciell typ av vinframställningsmetod kallad malolaktisk jäsning. Vad är det då det?
Efter att vinet har jäst, kommer en ytterligare jäsning som man kallar malolaktisk fermentering/jäsning (MLF) och den ger vinet en oljig konsistens. Malolaktisk jäsning är namnet på den process under vilken bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare.
Vinöppnare Kyparmodell Olivträ – Korköppnare Dorre
Chardonnay och mat
Förslag på smaker som går bra ihop med Chardonnay:
- Kött och fisk: Kyckling, kalkon, fläskfilé, hälleflundra, forell, torsk, Lax, hummer, krabba, kammusslor, räkor, musslor
- Kryddor/örter: dragon, persilja, timjan, citron zest, mejram, vitpeppar, chalottenlök
- Mjuka ostar såsom getost, Camembert och Gruyère
- Vegetariskt:, ärter, zucchini, sparris, jordärtskocka, seitan, champinjoner, tryffel, kantareller, mandel
Smörig Chardonnay (ekfatslagrad)
Ekfatslagrade chardonnay-viner är rika, fylliga och har ytterligare smaker av vanilj, smör och till och med kola som alla kommer från ekfatet. Ett svalt odlingsklimat ger mer citrustoner medan ett varmt odlingsklimat ger mer smak av tropiska frukter.
Vilka är de typiska regionerna för den typ av chardonnay?
- Södra och östra Australien
- Napa valley i Kalifornien
- Mendoza i Argentina
- Burgundy i Frankrike
- Puglia i Italien.
Glashängare Vägg Grå 5 rader – Glashållare 15 glas Hippie de luxe
Oekad chardonnay (ej ekfatslagrad)
Oekade chardonnay-viner ligger långt närmare den eleganta stilen som man återfinner hos Pinot Gris eller Sauvignon Blanc. Chardonnay-vin tenderar att ha mindre ”gröna smaker” än Sauvignon Blanc. Beroende på hur mogna druvorna var när de blev plockade varierar smaken från citron och grönt äpple (mindre mogna) till ananas och fikon (mycket mogna).
Vilka är de typiska regionerna för den typen av chardonnay?
- Sonoma-kusten i Kalifornien
- Västra Australien
- Chablis och Loire i Frankrike
- Casablanca dalen i Chile
Flaskförslutare Vinpump – Vakuumpump Dorre Flavia