Citruspress – Vilken juicepress är bäst?

 

Citruspress – Ett fantastiskt och okomplicerat köksredskap som man använder för att enkelt pressa saften citrusfrukter. Här kan du läsa allt om olika manuella juicepressar och vad man kan ha dem till.

Vad är en citrusfrukt?

Låt oss börja i rätt ände. Vad är då citrusfrukter för något? Jo, det är samlingsnamnet på en mängd olika saftrika frukter som växer i tropiskt och subtropiskt klimat. Det finns många olika varianter som är mer eller mindre kända och några exempel är apelsin, clementin, citron, lime, kumquat, grapefrukt, pomelo, sweetie och ugli. Frukterna har många goda användningsområden, allt från att kan äta de naturella till att vara ingredienser i bakning, desserter, marmelader, juicer och varma rätter. Man kan använda såväl fruktkött som saft men också skal. Bara tanken på nypressad citrus får det ofta att vattnas i munnen. Utöver den goda sötsyrliga smaken bidrar dessutom citrusfrukterna även med vitamin C. Med en citruspress kan du pressa apelsiner, citroner och lime när du vill och experimentera fram fantastiska smaker. Här nedan är en presentation på olika modeller.

Citruspress - Vilken juicepress är bäst

Citronpress

Med en citronpress avsedd endast för citroner blir det lätt att pressa citronen och inget behöver gå till spillo. Även om en citronpress är specialdesignad för citroner så brukar man dessutom kunna pressa andra citrusfrukter i liknande storlek som lime och clementin. De vanligaste modellerna är den klassiska med konformad pressdel och en behållare under som samlar upp juicen. Sedan finns det barmodellerna som man kallar Mexican elbow där två handtag pressar med hjälp av hävarmseffekten. Till sist har vi den enklaste och det är den handhållna pressen med ett handtag som har en spetsig pressdel i ena änden.

Citruspress - Vilken juicepress är bäst? Klassisk Citruspress – Citronpress Rostfri Exxent

Citruspress - Vilken juicepress är bäst Mexican Elbow Citruspress – Citruspress Rostfri Exxent

Citruspress - Vilken juicepress är bäst Handhållen Citronpress – Citronpress Ek Blomsterberg

Limepress

En limepress är perfekt för den som älskar fräschören från lime. Med en limepressen får du ut maximalt med saft ur frukten. Perfekt att ha i hemmabaren men också ett bra redskap vid både bakning och matlagning. En limepress är något mindre än en citronpress och oftast i modellerna Mexican Elbow med hävarmseffekt eller som den enkla handhållna.

Limepress Taylors Eye Witness Mexican Elbow Limepress – Limepress Taylors Eye Witness

Citruspress - Vilken juicepress är bäst Handhållen Limepress – Limepress Ek Blomsterberg

Apelsinpress

Apelsinpressen ger sig på de lite större citrusfrukterna och kräver därmed mer kraft. Det går att använda den klassiska citruspressen men en rejäl Mexican Elbow eller en bordsmodell med hävarm är att fördra. Bordsmodellerna är något större men effektiva, dessutom är de så snygga att det blir tillskott i inredningen.

Citruspress - Vilken juicepress är bäst Juicepress Citrus – Citruspress Glas Ciana Dorre

Citruspress - Vilken juicepress är bäst Citruspress Mexican Elbow – Juicepress Citrus Cyra Dorre

Citruspress - Vilken juicepress är bäst

Citrus i mat och dryck

Förutom att pressa juice till att dricker direkt kan du även pressa citron och lime för att droppa över fisk eller sallad. Med hjälp av syran från citrus kan man också göra en fräsch dressing eller sås. Både i matlagning och bakning är det vanligt med smak av citrus. Använd först skalet från limen till en frisk frosting på kakan och därefter juicen i en fräsch wok, inget går till spillo. Men det vanligaste är nog att smaksätta och friska upp sitt bordsvatten eller drinken med lite citrus. Ska man inte dricka all pressad juice direkt så kan man hälla ner den i glasflaskor för senare användning. Eller varför inte frysa in i isformar till att kyla ner och smaksätta drinken med. Fyll lite större isformar med juice och stick ner en glasspinne för att därefter stoppa in i frysen, vips så har man isglass.

Isform Kuber XL Dorre Stor Isform Kuber – Isform Silikon Kuber XL Dorre

Isbitslåda Kuber Bitz Isform Standard – Isbitslåda Kuber Bitz

Isbitslåda Stavar 2-pack Bitz Isform Stavar – Isbitslåda Stavar 2-pack Bitz

Isform Kulor XL Bitz Stor Isform Kulor – Isform Kulor XL Bitz

Det är även bra idé att ta vara på det yttersta skalet på citrusen och då gör man det enklast innan pressning. Använd en vanlig skalare, ett rivjärn eller cestjärn. Perfekt att använda som smaksättning till framförallt bakverk men också till matlagning och drinkar. Vill du använda hela skalet så fungerar det utmärkt att göra marmelad eller sylta skalen. Om du ska ta till vara på skalet så glöm bara inte att tvätta av frukterna ordentligt.

Potatisskalare Rostfri Jonas of Sweden Skalare Original – Potatisskalare Rostfri Jonas of Sweden

Skalare Dubbelsidig Svart Satake Skalare Dubbelsidig – Skalare Dubbelsidig Svart Satake

Zestjärn Citrusstrimlare OXO Good Grips Zestjärn Citrusstrimlare – Zestjärn / Citrusstrimlare OXO Good Grips

Rivjärn med zestjärn OXO Good Grips Rivjärn Zestjärn – Rivjärn med zestjärn OXO Good Grips

Vilken juicepress är bäst?

Frågan är kanske vad du behöver i ditt kök och vilken typ av citruspress som fungerar bäst till just din matlagning? Det beror mycket på vilka citrusfrukter man använder mest och hur man använder dem. Vill du kunna pressa större citrusfrukter bör du välja en större citruspress. Vill du kunna samla mer citrusjuice till bakning, matlagning eller smoothies bör du välja en med uppsamlare och kärnavskiljare. Kanske är du ute efter flexibilitet och vill ha en som har lite av allt då kan du ta en titt på juicepressen från OXO Good Grips här nedan.
Citruspress - Vilken juicepress är bäst Citruspress Allround – Citruspress 2-i-1 OXO Good Grips

Tänk på att desto större och mer avancerad juicepress du väljer desto svårare blir den att rengöra. Man bör rengöra en citruspress efter varje användning för bästa hållbarhet och många års användning.