Cabernet sauvignon – Kungen av röda viner

Cabernet sauvignon - Kungen av röda viner

Var?

Cabernet Sauvignon är en blå druva på vilken man gör rött vin och det är den mest spridda blåa druvan i vinvärlden. De största vinproducerande länderna när det gäller druvan är följande (i storleksordning)

 • Frankrike
 • Chile
 • USA
 • Australien
 • Italien
 • Sydafrika
 • Argentina

Vinställ 9 flaskor Vinia Dorre Vinställ 9 flaskor Smide Vinia Dorre

Smak?

Om vi tar en titt på smakprofilen för dessa viner så kan den sammanfattas enligt följande:

 • Fruktiga smaker: mörka körsbär, svarta vinbär och björnbär
 • Andra smaker: svartpeppar, tobak, lakrits, viol och vanilj
 • Tanniner: medium till höga
 • Syra : medium till hög
 • Vinerna ekfatlagras normalt 12-18 månader på fat tillverkade av fransk ek.

Ibland används synonymer när man pratar om cabernet sauvignon-viner. Den vanligaste är Bordeaux-viner. Denna druva odlas mer i Bordeaux än någon annanstans i världen. En annan synonym är Priorat som är en vinregion i Spanien. De använder en stor mängd av denna druva i sina viner.

Korkskruv Akaciaträ Holm Korkskruv Akaciaträ – Vinöppnare Holm

Hur smakar det egentligen?

Eftersom man odlar druvan i en mängd olika klimat och regioner över hela världen så har dessa viner ganska varierad smak. Generellt kan man säga att det är fylliga viner med smak av mörka röda bär och nyanser av peppar. Vi skall titta på två mycket olika typer av Cabernet sauvignon för att förstå hur smakerna kan variera.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack – Vinglas Oversize Bitz

Cabernet sauvignon - Kungen av röda viner

Bordeaux och den Gamla världen

Ett vin framställt på 100% Cabernet sauvignon från gamla världen är ovanligt eftersom vintillverkare i den här regionen är fantastiskt duktiga på att blanda olika varianter.  Med detta sagt, Cabernet Sauvignon från Bordeaux smakar mer som örtiga och blommiga smaker av grafit, viol och tobak än frukt. När du luktar på ett Bordeaux-vin känner du ofta inslag av moreller och lakrits tillsammans med jordighet.  Trots de naturliga fylliga egenskaperna hos Cabernet sauvignon – Bordeaux-viner är som raffinerade kungar – tenderar de att smaka lite lättare men har påtagliga tanniner och syra som kommer att kännas länge i munnen.

Glashängare Vägg Svart 5 rader Hippie de luxe Glashängare Vägg Svart 5 rader – Glashållare 15 glas Hippie de luxe

Kalifornien och den Nya världen

Cabernet Sauvignon från Nya världen-länderna är ofta lite  fruktigare än kusinerna från Gamla världen. Förvänta dig att du hittar smaker av moreller, lakrits och svartpeppar, allt inpackat tillsammans med drag  av vanilj. Vinerna tenderar att ha lite mindre tanniner och lägre syra men har också mer alkohol.

Vintermometer Vali Dorre Vintermometer Vali Dorre

Vad äter man till?

Cabernet sauvignon - Kungen av röda viner

Cabernet sauvignon är ett av de mer komplexa och nyanserade viner som finns. Det finns mycket tanniner och speciella drag som påminner om tobak och svartpeppar. Därför skall du leta efter mat med mycket fett och umamismak. Pröva till exempel vinet med en grillad hamburgare toppad med gruyere-ost eller en pizza med mycket svamp på. Ett tredje och mer klassiskt alternativ är förstås en rejäl köttbit såsom ryggbiff och potatisgratäng. Umami-smakerna kommer att balansera vinet väl och låta de fruktiga tonerna få utrymme.

Vinställ med glashängare Vyna Dorre Vinställ med glashängare 5 flaskor – Vinhylla Vyna Dorre

Intressanta fakta

Druvan är en korsning! Cabernet sauvignon är egentligen en naturlig korsning mellan druvorna Cabernet franc och Sauvignon blanc som uppstod någon gång under 1500-talet. Sen dess har man utvecklat den till vad den är idag.

I USA är det tillåtet att tillsätta upp till 25% andra druvor och ändå kalla vinet för ett Cabernet sauvignon-vin.  Vinodlingar med Cabernet-druvan har ofta väldigt hög avkastning av frukten. Exempelvis så är avkastningen dubbelt upp mot Pinot noir där jämförelser är möjliga.

Druvan kan man till och med odla i öken! I kinesiska Gobi-öknen finns flera vintillverkare som odlar Cabernet sauvignon.

Vinförslutare Silver Pump It Dorre Vinförslutare Silverfärgad – Flaskförslutare Pump It Dorre

Vinställ - Traditional Wine Racks - Kitcha