Baka din egen pizza – Recept pizzadeg

Baka din egen pizza - Recept pizzadeg

Pizza

Idag är pizza något av en nationalrätt i Sverige. Dagen efter nyår så är pizzan som populärast och lämpligt nog firar man Internationella pizzadagen just den 1 januari. Pizzan har enligt många sitt ursprung från Neapel i Italien. När tomaten kom till Europa så började man på 1700-talet baka flata bröd toppade med tomatsås eller bara ost. Efter hand provade man olika typer av topping på pizzan så som skinka, paprika, lök, svamp, basilika med mera. Allt fler godsaker landade på pizzan och moderna pizzaklassiker kom till. Vem idag känner inte till Vesuvio, Capriocciosa, Quattro Stagioni eller den omåttligt populära Kebabpizzan. Att baka sin egen pizza har idag blivit ett populärt fredagsnöje. Allt fler vill därmed prova med att lägga på sin egen topping och experimentera med olika pizzadegar.

Pizzaset Sade Dorre

Pizzaset Sade Dorre – Serveringsbräda och pizzaslicer

Utrustning

Det finns flera olika sätt att baka sin pizza på. Kanske helt basic på en plåt i ugnen, på ett bakstål eller en pizzasten. Även på grillen, i en klassisk vedeldad pizzaugn eller med en modernare pelletseldad alternativt gasoluppvärmd. Gemensamt för alla metoderna är hög värme för snabb bakning och en riktigt krispig nybakad pizza. Vilka redskap behöver man för att baka sin pizza? Vi kommer inrikta oss på hur man får den godaste pizzan för lägsta möjliga investering. Förutom standardutrustningen som redan finns i ett normalutrustat kök så bör man införskaffa ett bakstål och en pizzaspade, that’s it.

Pizzaspade BBQ 65 cm Dorre

Pizzaspade 65 cm – Bakspade Dorre BBQ

Baka din egen pizza - Recept pizzadeg

Gör din ugn till en pizzaugn

Kan man göra pizza i en vanlig ugn? Ja visst, med hjälp av ett pizzastål så är det inga problem. Sätt in bakstålet i ugnen ganska högt upp och dra på full värme, både under- och övervärme. Efter cirka 45 minuter är både stålet och ugnen genomvarmt och nästan redo för pizzabak. Sista momentet är att slå över ugnen till max grill några minuter innan bakning. På det viset får man hög värme underifrån men också ovanifrån vilket är ungefär som värmen från en vedeldad stenugn.

Bakstål Pizzastål BBQ Dorre

Pizzastål 35 x 35 cm – Bakstål Dorre BBQ

Degen

Det allra svåraste med att göra sin egen pizza är att få till den perfekta pizzadegen. Recepten är lika många som det finns pizzabagare och det är ett ständigt experimenterande för att få till den ultimata degen. Här kommer ett tips på en bra men också lättlagad deg att ha som utgångspunkt i sitt letande efter det recept som passar bäst för din ugn.

Baka din egen pizza - Recept pizzadeg

Pizzadeg 4-5 normalstora pizzor

  • 33 cl öl ljus lager
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 9-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och häll därefter i ölet som helst ska vara ljummen. Blanda runt till jästen löst upp sig och tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fast och elastisk deg. Knåda ihop och arbeta degen i minst 10 minuter. Lägg degen i bunken och täck över med en handduk och låt den jäsa en timme. Arbeta degen ännu en gång och dela upp den i 4-5 st bitar. Gör runda bollar av degbitarna och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Sedan är det bara att jobba ut degarna, kavla eller tryck ut pizzadegen till så tunna platta pizzor du kan med lite tjockare deg runt kanterna.

Pizzaskärare Akacia HolmPizzaslicer – Pizzaskärare Akacia Holm

Vill lyxa till det och göra en mer avancerad deg så kan du testa det här receptet.

Pizzadeg 4 port (5-6 timmar)

  • 310 g vatten
  • 2 tsk salt
  • 5 g jäst
  • 1 tsk olivolja
  • 500 g pizzamjöl tipo 00

Häll vattnet i en degbunke och tillsätt saltet. Rör tills det löst sig. Smula sedan ner jästen, blanda runt så att den löser sig i vattnet. Tillsätt därefter oljan och mjölet. Kör 15-20 minuter i en degblandare. Låt sedan degen vila övertäckt med en handduk i en timme. Dela därefter upp degen i 4 bitar och forma till bollar. Ta fram 4 runda plastburkar med lock och smörj med olivolja. Lägg en degboll i varje burk och sätt på locket. Låt degbollarna jäsa 3-4 timmar i burkarna. Nu är degarna klara för utbakning.

 

Snurrspade Pizza BBQ Dorre

Pizzaspade Rund – Snurrspade Pizza BBQ Dorre

Baka din egen pizza - Recept pizzadeg

Kavel bambu 50 cm Blomsterberg

Pizzakavel 50 cm – Brödkavel Bambu Blomsterberg

Tomatsås eller Bianco

Här har du även en snabb genväg för att enkelt få en smakrik tomatsås till pizzan utan att koka och stå i. Ta en burk krossade tomater, blanda in lite tomaturé, olivolja samt salt och peppar. Mixa sedan slät för att avslutningsvis ta i lite pizzakrydda, klart. Vill du hellre göra en Bianco-pizza, det vill säga en vit pizza utan tomatsås så är det ännu enklare. Blanda bara creme fraiche med salt, peppar och lite vitlök. Bred på pizzabottnen och strö över riven ost för att därefter baka av, klart.

Pizzaskärare Vagga Perry Dorre

Pizzaskärare 35 cm – Vagga Dorre Perry

Topping

Här är det bara fantasin som sätter gränser. Grunden är i ordningen pizzabotten, tomatsås, riven ost och därefter övrigt som man vill ha på sin pizza. Tänk på att vissa ingredienser som exempelvis svamp innehåller mycket vätska och kan göra pizzan mindre krispig. En del toppings bör man kanske vänta med och lägga på till efter bakning, så som ruccola och lufttorkad skinka.

Baka din egen pizza - Recept pizzadeg

Tips

Till sist kommer ett lite tips som kan vara användbart innan du blir en fullfjädrad pizzabagare. Om du bakar pizza i ugnen och har lite svårt att få upp pizzan på pizzaspaden när den ska in i ugnen så kan du prova detta. Lägg pizzadegen på ett bakplåtspapper och jobba ut den till en rund fin pizza. Klipp därefter bort överflödigt papper. På med all topping sedan kan du utan problem svepa upp pizzan på spaden och in i ugnen. Tänk på att detta kan du endast göra vid pizzabakning i hushållsugn, i en eldad pizzaugn brinner pappret upp.🔥

Pizzaskärare Compact Pilar Dorre

Pizzaslicer Compact – Pizzaskärare Dorre Pilar

Lycka till!🍕