Allt om pannkakor
Pannkakor äter man i någon form över nästan hela världen. Förklaringen är kanske att det är enkelt att tillaga dem samt att man behöver så få ingredienser. Men det främsta skälet är så klart att det är gott!
Stekpanna 24 Låg kant – Pannkakspanna Quantum Exxent
Alla känner vi till de klassiska svenska tunnpannkakorna och den mer matiga fläskpannkakan. Antagligen har en hel del också koll på de mer tjocka amerikanska pannkakorna som vanligtvis äts med lönnsirap (mer om dem längre ner). I östra Europa och Ryssland äter man blinier som är tillverkade på bovete och jäst. I vårt östa grannland Finland äter man pannukakku som tillagas i långpanna i ugn. Franska crêpes är förstås en klassiker, både som huvudrätt men också som efterrätt. I Malaysia tillagas pannkakor på rismjöl som smaksätts med jordnötter.
I Sverige äter vi som bekant tunna pannkakor eller plättar som de också kallas beroende på var i vårt land vi är, som steks i stekpanna eller plättlagg. Traditionellt serveras dessa som efterrätt eftersom tillbehören brukar vara söta. En mer matig variant som serveras som huvudrätt är fläskpannkaka eller ugnspannkaka. Den tillagas i långpanna i ugn på vanlig pannkakssmet tillsammans med tärnat fläsk. Vi kommer att presentera smaskiga recept på båda här under.
Stekpanna Lättviktsgjutjärn 20 cm – Gjutjärnspanna Satake
- I USA är det vanligt att pannkakorna äts tillsammans med lönnsirap, medan vi här i Sverige vanligtvis äter dem med sylt, socker och/eller grädde
- Världens största pannkaka tillagades i Rochdale i England 1994 och den mätte 15 m i diameter. Den totala vikten var 3 ton. Kan inte vart helt enkelt att vända den…
- På tal om att vända så sattes ett rekord i högsta pannkaksflipp 2010 i USA. Dominic Cuzzacrea kastade en pannkaka 9,5 meter upp i luften och fångade den igen.
Recept på Amerikanska pannkakor
Ingredienser:
- 1 st ägg
- 2 dl filmjölk
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 30 gram smält smör
- Margarin/smör till stekning
Stekspade Svart Annie Kitchenware by Tareq Taylor
Så här gör du:
- Vispa ihop ägg och filmjölk.
- Blanda därefter mjöl, bakpulver och salt tillsammans i en bunke.
- Vispa ner ägg/filmjölk i mjölblandningen.
- Slutligen är det dags att smälta smöret och blanda ner i smeten så att den blir jämn och fin.
- Värm upp en stekpanna med lite margarin/smör.
- Lägg en rejäl klick smet i stekpannan.
- Stek sedan tjocka plättar på medelvärme. När ovansidan på pannkakan börjar bubbla då är det dags att vända på den, typ en minut på varje sida.
- Servera på klassiskt amerikanskt vis med massor av lönnsirap
Gräddsifon 0,5 liter iSi Easy Whip
Recept på riktigt god fläskpannkaka
Den smakgeniala kreatören bakom receptet är Per Morberg.
Ingredienser:
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 5 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 300 g rimmat fläsk
- Svartpeppar
Ugnsform Aluminium 36×26 cm Exxent
Så här gör du:
- Börja med att sparka igång ugnen, vi vill ha 225 grader.
- Fram med en bunke. Knäck äggen däri, vispa dess tillsammans med mjölet och hälften av mjölken. Vi vill ha en jämn smet. Inga klumpar!
- Slå sedan på resten av mjölken, grädden och kryddorna. Blanda.
- Nu låter du smeten vila i 10-15 minuter så att det bli tjock och go. Slutresultatet blir en mustigare fläskpannkaka
- Ta fram fläsket och skär det i tärningar i storleksordningen 1 cm. Men det går självklart bra att skära både större och mindre.
- Häll över det tärnade fläsket i en långpanna och bred ut.
- In med pannan i ugnen och stek i 10 minuter. Rör runt någon gång så det inte fastnar.
- Ut med långpannan, häll därefter över smeten, in med långpanna i ugnen igen.
- Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Känn med sticka att det är klart.
- Servera den himmelskt goda fläskpannkakan med lingonsylt.
Ballongvisp 29 cm OXO Good Grips
Klassiska tunna pannkakor
Hur gör man tunna pannkakor? Här under visar vi flera olika recept på pannkakor. Det som skiljer dem åt är ingredienserna till pannkakssmeten. Hur man steker pannkakor skiljer däremot väldigt lite åt mellan de olika pannkasrecepten. Receptet ger cirka 12 stycken pannkakor med en diameter på 20 cm.
Ingredienser:
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 5 dl mjölk
- 4 st ägg
- 3 msk margarin/smör till stekning
Bunke Rostfri 5 liter – Blandningsskål Exxent
Gör så här:
- Ta fram en bunke och blanda salt, socker samt mjöl däri.
- Vispa ner ungefär hälften av mjölken så att det blir en jämn och fin smet.
- Knäck i äggen och vispa. Tillsätt därefter resten av mjölken och vispa ihop allting.
- Låt stå och vila i minst 30 minuter. Detta gör att smeten sväller och pannkakorna blir luftigare.
- Smält hälften av smöret utan att bränna det och rör ner i smeten.
- Ta fram valfri stekpanna, gärna med låga kanter. Värm upp den med en klick margarin/smör i.
- När pannan är het så häller du i lagom mycket smet. Hur mycket detta är beror på hur stor panna du har. Till en panna på 28 cm blir 1 dl smet lagom.
- Grädda i het panna. När smeten har stelnat och ytan inte glänser längre så vänder du pannkakan. Har du nu en vackert guldbrun yta så är det bra.
- Stek något kortare på andra sidan.
- Repetera från punkt 7 tills smeten är slut.
- Njut!
Det är en bra idé att försöka varmhålla pannkakorna under tiden du steker klart.
Frasiga pannkakor
Ibland vill man ha sina pannkakor extra frasiga, för att kanske bättre passa till brunch eller lunch. För att få dem frasiga så tillsätter du en halv deciliter bubbelvatten till smeten. Detta tillsätter du efter att smeten har vilat och precis innan du börjar steka.
Pannkakor utan ägg
Om du är äggallergiker eller av andra skäl vill avstå från ägg så går det alldeles utmärkt att göra pannkakor även utan ägg. Istället för ägg så tillsätter du 1 tsk bakpulver och ökar mjölmängden till 3 dl. I övrigt är det samma tillvägagångssätt som originalreceptet.
Glutenfria pannkakor
Använd samma ingredienser som för originalreceptet men byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix. Som alltid när det gäller glutenfri mjölmix så är det viktigt att tänka på att de oliak märken fungerar olika. Så hur mycket mjölmix som man kan behöva varierar och man måste testa sig fram.