Allt om mått – måttomvandling, utländska mått med mera

Tack vare tillgången till internet så är det idag lika enkelt att få tag i ett amerikanskt som ett svenskt recept och som bekant använder man i USA ett annat måttsystem. De använder inte det metriska systemet utan utgår från ’imperial units’. Detta kan ställa till det när man skall baka om det i receptet står att man skall tillsätta exempelvis ’5 oz of flour’ eller kanske ’2 cups of cream’. Ett sätt att lösa detta är förstås att investera i en måttsats som består av mått med imperial units. Eller så kan man ha omvandlingarna i huvudet eller nedskriva. Vi tänkte här i alla fall bidra med vårt strå till stacken och lista de vanligaste utländska måtten och hur mycket de omvandlas till med våra mått.

Amerikanska mått

1 liquid pint     –     16 fl oz eller 2 cups eller 4,7 dl

1 cup     –     8 fl oz eller 2,4 dl

1 fluid ounce (fl oz)     –     2 msk eller 30 ml

1 dry pint     –     5,5 dl

1 stone     –     14 lb eller 6,35 kg

1 pound (lb)     –     0,45 kg

1 ounce     –     28 gram

1 inch (in)     –      2,54 cm

 

Ibland har man turen att hitta äldre recept från till exempel sekelskiftet och på den tiden förekom det vissa äldre måttenheter:

Äldre mått

1 kaffekopp (kkp)     –     1,5 dl

1 tekopp (tkp)     –     2,5 dl

1 gross     –     12 dussin eller 144 st

1 dussin      –     2 st

1 tjog     –     20 st

Om du behöver investera i nya mått eller måttsatser så har vi en del att välja på. Våra mest sålda mått är de rostfria från Jonas of Sweden. Här finns både klassiska med de klassiska måtten kryddmått, tesked, matsked och deciliter, men även de större måttkannorna – allt från 0,5 liter upp till två liter.