Allt du behöver veta om 70-tals klassikern Plankstek

Allt du behöver veta om 70-tals klassikern Plankstek

Plankstek

Allt du behöver veta om 70-tals klassikern Plankstek – Om du är född på 70-talet eller tidigare så har du koll på den klassiska maträtten plankstek. Tillsammans med den andra klassiska kötträtten Black&White så var dessa de mest serverade rätterna på svenska krogar i små och medelstora svenska städer under 70- och 80-talen. På den tiden fanns inte tillnärmelsevis lika många restauranger som idag och de som fanns, de serverade klassiska rätter som alla kände till. Att gå ut och äta var dessutom inget man gjorde till vardags, utan det var vid särskilda lyxiga tillfällen som familjen gick ut och åt.

Planksteksbräda 4-pack 32x17 Exxent Planksteksbräda 4-pack 32×17 Exxent

En av de rätter som det åts mycket av var som sagt plankstek. En rätt som man enklast kan sammanfatta i fem ord; träplanka, kött, potatismos, bearnaisesås samt tomat. Den finns förstås i en mängd olika varianter men den klassiska ”plankan” består av spritsat potatismos, en halv tomat, valfri köttbit samt en klick sås. Allt detta läggs på en träplanka som sedan åker in i ugnen där det bakas av.

Ursprung

Till skillnad från vad många kanske tror så är inte plankstek en svensk uppfinning, däremot har vi ”försvenskat” receptet en del. Det finns många teorier om hur ”plankan” uppfanns och var den serverades först. En gängse uppfattning är att Tore Wretman serverade den första planksteken på sin restaurang Stallmästaregården i Stockholm. Idén fick han från sina resor i USA där det inte var helt ovanligt att mat blev serverad på en träplanka av bland annat hygieniska skäl.

Underlägg till planksteksbräda Kork Jonas of Sweden

Underlägg till planksteksbräda Kork Jonas of Sweden

Att äta på en träplanka är inte alls konstigt. I de amerikanska sydstaterna exempelvis har man serverat mat på träplankor på grund av hygieniska skäl. Dels absorberar trä vätska vilket gör maten i mindre hygieniska miljöer mindre farlig att äta, träet har även vissa antibakteriella egenskaper. Vidare kan man tänka sig att träet i sig bidrar med en positiv smakförändring av livsmedlet som serveras. Det finns också en tolkning som säger att rätten härstammar från den ungerska maträtten fatányéros som har sina rötter långt tillbaka i det ungerska köket. En variant som blev serverad på en berömd restaurang i Budapest bestod av flera olika köttsorter, fläsk, kalv och biff, bacon och gåslever med stekt potatis och en sallad. Ett formidabelt frosseri i kött med andra ord!

Underlägg Planksteksbräda 36x18 Rostfritt Jonas of Sweden Underlägg Planksteksbräda Rostfritt 36×18 Jonas of Sweden

Allt du behöver veta om 70-tals klassikern Plankstek

Traditionellt utseende

Den vanligaste formen av plankstek i Sverige är den där det blir serverad en köttbit i mitten (oftast biff). Runt den har man spritsat potatismos likt duchesse och i ena hörnet (i ett urgröpt hål) ligger en halv tomat. Som toppen på detta ingår en ansenlig mängd béarnaisesås. Som ett extra lyxigt tillbehör så serverar många ”plankor” med baconlindad sparris.

 Spritspritspåse Bomull 2,5 liter – Tygsprits Blomsterberg

Att äta plankstek är inget man behöver gå till restaurang för att göra. Du kan laga rätten hemma med minst lika bra resultat. Det du behöver är ett gäng planksteksplankor som rätten serveras på. När det gäller utformningen av dessa trätallrikar så är det inte finsnickeri i någon större utsträckning, men för de flesta är det nog både enklare och billigare att köpa dem istället för att själv tillverka dem. Vi erbjuder en handfull olika varianter. De har alla det klassiska frästa spåret (dike för vätska) runt om plus urgröpningen för tomaten. Det finns både lite enklare och lite lyxigare varianter. Ett underlägg i kork kan vara bra att skaffa då plankorna är rätt varma när de kommer från ugnen och kan ge märken på matbordet.

Bränna in en planksteksbräda

Alla nya planksteksbrädor måste man bränna in innan de blir använda första gången (om de redan inte har blivit det). Det är en process som tar 15-30 minuter beroende på hur inbränd man vill ha den.   En variant att göra detta på ett är att pensla plankan rikligt med en matolja (gärna neutral) och sen in i ugnen på 200 grader och där låter du den vara tills olja har kokat in vilket brukar ta mellan 10 och 15 minuter. Upprepa proceduren fast med ngt kortare tid i ugnen andra varvet. Klart. När man sedan ska använda plankan så pensla gärna på lite olja innan för att slippa böjda plankor.

Det här var allt du behöver veta om 70-tals klassikern Plankstek.

Stjärntyllar 5-pack Rostfritt Exxent Stjärntyllar 5-pack Rostfritt – Spritstyllar Exxent

Till slut bjuder vi på ett recept på plankstek:

2 plankor
2‐3 skivor oxfilé för varje planka, biff eller liknande, 2‐3 cm tjocka.
8‐9 potatisar
1 msk smör
1 dl ljummen mjölk
2 äggulor
1 tomat
2 port. valfria grönsaker
2 port. brynt valfri svamp
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
(Bearnaisesås)

Värm ugnen till 250º samt hetta upp plankorna ca 10 minuter före användande. Bryn köttet i stekpanna eller grill ca 2‐3 minuter per sida, salta och peppra. Koka potatisen och mosa med mjölk och smör till tjock konsistens. Smaka av med salt. Rör ner äggulorna. Ta ut plankorna och pensla dem med lite olja. Spritsa moset runt plankorna. Placera köttet på plankorna tillsammans med valfria grönsaker, t ex smörstekta morötter, sparris, stekt svamp och en halv tomat. Ställ in i ugnen på övervärme och lägg plankorna på ett ugnsgaller, placera i mitten av ugnen. Efter ca 10‐15 minuter är köttet klart och moset vackert brunt på topparna. Ta ut plankorna och ringla lite bearnaisesås över köttet.

Smaklig spis!

 Planksteksbräda 2-p 40×21 – Planksteksplanka XL Exxent