Vinförvaring – Vad du skall tänka på

Vinförvaring - Vad du skall tänka på

Vinförvaring – Vad du skall tänka på!

Att förvara sina favoritviner kan man göra på många olika sätt. Vill du göra det enkelt för dig kan du ställa dem in dem i ett skåp och plockar fram dem vid konsumtion. Även detta enkla sätt kan ha sina fördelar eftersom det gör att vinflaskorna kommer undan solljuset. Detta är särskilt viktigt vid förvaring under lång tid. Skall du däremot konsumera vinerna inom 6-12 månader har detta inte lika stor betydelse.

Vinställ Akaciaträ 6 flaskor Holm Vinställ Akaciaträ 6 flaskor Holm

Vinkällare och vinförråd

I andra änden av vinförvaringssystem så hittar vi förstås fullskaliga vinkällare. De mest mytomspunna vinkällarna är väl de som finns i gamla franska slott och kloster. Det finns även mer moderna vinkällare där du har möjlighet att hyra plats för dina vinflaskor. Fördelen med detta är att dina viner blir förvarade i rätt miljö. Det vill säga rätt luftfuktighet, rätt temperatur och mörkt. Nackdelen är förstås att du kan ha en bit att åka eller gå för att få tillgång till dina viner. Den typen av vinförvaring lämpar sig bäst för viner som ska bli lagrade en längre tid. Givetvis kan man bygga sig en egen vinkällare också – det finns olika ställen där den kan inrymmas.

Bor man i ett lite äldre hus så finns det kanske en vanlig källare i vilken du kanske kan avsätta lite plats för vinhyllor. Här kan det vara plånboken och utrymmet som sätter gränser för vad som är möjligt. Du har kanske inte möjlighet att bygga upp en klassisk vinkällare efter konstens alla regler på grund av dåliga förutsättningar. Har ändå önskan om att lagra dina viner i rätt miljö så kan du införskaffa ett vinlagringsskåp. Det ser ut som en större garderob och har möjlighet att förvara dina viner i rätt miljö under lång tid. De rymmer också många flaskor så du kan bygga upp en samling lång tid framöver.

Vinställ Black Ash 90 flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Black Ash 90 flaskor Traditional Wine Racks

Förvaring

Det vi hittills har pratat om har framförallt rört viner som skall lagras en längre period där förvaring i rätt miljö är viktigt. Om vi däremot tittar på vinförvaring av viner som är tänkt att bli konsumerade inom en snar framtid, viner som inte skall bli lagrade för att uppnå en mognad. Ja, då är det inte samma höga krav på förvaringen. Dock finns det några saker man bör tänka på. För det första skall man se till så att inte solljuset ligger direkt på dina flaskor. Detta kan påverka färgen på vinet och viss mån förändra smaken på grund av mycket snabb mognadsprocess.

Det andra som kan vara viktigt att tänka på är i vilken position man förvarar vinet. Enligt gammal tradition skall det bli förvarat liggande. Detta för att förhindra att vinkorken torkar ut och därmed riskerar spricka vilket får till följd att syre kan komma in i flaskan. Händer det så kan det snabbt gå utför för vinet som sakta men säkert blir förvandlat till ättika. Detta kan hända under kortare perioder också, men givetvis rör detta enbart vinflaskor som är förslutna med naturkork. En plastkork eller skruvkork kan inte råka ut för detta.

Vinställ 8 flaskor Smide BarCraft Vinställ 8 flaskor Smide BarCraft

Med anledning av detta så bygger näsan all vinförvaring på att vinflaskorna skall bli förvarade liggande. Om det så gäller hundraåriga gamla vinkällare eller enkla moderna hemmalösningar med vinställ. Vinflaskor med skruvkork behöver med andra ord inte förvara liggande, men på grund av gamla traditioner så vill vi ändå förvara våra viner liggande. Det ser proffsigt ut och det är framförallt mer platseffektivt när antalet flaskor börjar växa.

Vinställ som passar hemma

Om vi då tittar på vinförvaring där flaskorna skall konsumeras inom en 12-månaders period och om du inte är intresserad av att bygga en vinkällare hemma eller hyra vinförråd. Då är det ett eller flera klassiska vinställ som gäller och här är möjligheterna stora. Här finns flera olika parametrar att ta hänsyn till, såsom antal flaskor, tillverkningsmaterial, placering av vinställ (golv, bord eller vägg), utseende/design, påbyggnadsbart eller ej.

Vinställ 9 flaskor Vinia Dorre Vinställ 9 flaskor Vinia Dorre

Att kunna svaret på alla dessa på en gång är nästan omöjligt – men några av dem bör man bilda sig en uppfattning om innan man investerar, annars är risken stor att man blir besviken och vinintresset kanske får sig en törn. Design och utseende är dessutom en smaksak och väldigt individuellt. Här finns både de klassiskt utformade och de lite mer moderna vinställen. En annan viktig sak att tänka på är var du vill placera ditt vinställ. Planerar du för en stor samling och har för avsikt att bygga ut med tiden – ja då är det en golvplacering som kanske är bäst lämpad. Om du vet med dig att du är ute efter ett mindre vinställ eftersom antalet flaskor kommer att vara begränsat då är antagligen 6-12 flaskor bäst och ett sådant vinställ kan man med fördel placera på en köksö eller liknande. I en djupare bokhylla brukar också kunna bli bra. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Bygg en vinvägg

Det finns även vägghängda vinställ som man fäster på väggen. Fördelen med dessa är att det är platseffektivt, du behöver inte avsätta någon golvyta, bord eller liknande. Sen är det oftast en utseendefråga – många tycker det snyggt med ett vägghängt vinställ. Viktigt att tänka på när det gäller dessa är att fästa dem ordentligt i väggen eftersom det blir lite tyngd av 5-6 oöppnad vinflaskor. Det vore synd om allt brakade ner och flaskorna gick sönder. Här finns olika storlekar – alltifrån 3 flaskor upp till 18 flaskor och de allra flesta här brukar vara tillverkade av någon metall för att ge stryka och stadga.

Vinställ Väggmonterat BarCraft Vinställ Väggmonterat BarCraft

Växande vinförvaring

Om vi slutligen tittar på om du skall ha påbyggnadbart eller ej så är det en fråga om framförhållning. Vet du med dig redan idag att ditt intresse och antalet flaskor kommer att växa med tiden, ja då är ett påbyggnadsbart vinställ lösningen. Visst kan man köpa ett vinställ som rymmer 90 flaskor på en gång men om du bara har ett tiotal flaskor inledningsvis så kanske det ser lite glest ut. I dagsläget finns ett par påbyggnadssystem som fungerar lite olika och dessutom har olika utseende. Vilket system man skall välja är i slutänden en smaksak. Slutligen finns en viktig sak att tänka på också – gillar du att dricka champagne, prosecco, cava och andra goda viner med bubblor i så bör du ha i åtanke att dessa flaskor är större och inte alltid passar in i vinställen. De allra flesta vinförvaringar har dock plats för bubbelbuteljer.

Serveringstemperatur

Det är med andra ord lite funderingar att tänka på innan man väljer vinställ. Är det så att man är osäker så rekommenderar vi att börja i liten skala och se var det hela tar vägen. I slutänden är det trots allt inte vinstället som är det viktigaste utan att du har trevligt och njuter av dina favoritviner. Glöm inte bort att vinets serveringstemperatur har stor inverkan på hur vinet smakar. Det allra vanligaste misstaget folk gör är att servera vinet för varmt. Särskilt de röda som vi förvarar i rumstemperatur brukar servera flera grader för varmt, mest beroende på att det i moderna hem är i regel över 22 grader varmt. De flesta rödviner smakar bäst med temperaturer mellan 16 och 18 grader. Lägg in rödvinsflaskan i kylen en halvtimme eller så före servering och luftning så får du en bra smakupplevelse.

Vinkylare Aluminium 19 cm Exxent Vinkylare Aluminium 19 cm Exxent

Vår vinförvaring

TWR- En perfekt förvaring för dina vinflaskor från Europas ledande vinkällarspecialist. Här hittar du allt från traditionella vinställ i trä och stål till den innovativa vinkuben som rymmer många flaskor. TWR har tillverkat vinställ sedan 1947 i England så de har många års erfarenhet av vinförvaring och design av vinkällare. De är stolta över sitt produktutbud som de menar är Europas bästa. De använder sig enbart utav det bästa träet som givetvis är FSC-märkt. Det garanterar att deras produkter är tillverkat i högsta tänkbara kvalitet och samtidigt visar att de bryr sig om hållbart skogsbruk

Vinställ Dark Oak 15 Flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Dark Oak 15 Flaskor Traditional Wine Racks

Hahn Kitchenware – Även Hahn är en engelsk leverantör av vinställ bland många andra produktgrupper. De erbjuder flera olika produkter inom köksinredning. Här finns bland annat ett mycket populärt vägghängt vinställ.

Vinställ väggmonterat 6 flaskor höger Hahn Kitchenware Vinställ väggmonterat 6 flaskor höger Hahn Kitchenware

BarCraft – Ytterligare en engelsk leverantör av vinställ. Bar Craft är ett varumärke inom stora välkända KitchenCraft. BarCraft är inte bara vinställ utan de har ett stort utbud av produkter till både bar, vin och övrig dryck. Deras prisnivå är lite lägre än de övriga och här finns lite mer designade vinställ.

Vinställ Koppar 7 flaskor BarCraft Vinställ Koppar 7 flaskor BarCraft