Slevar och skedar

Slevar och skedar tillhör de där köksredskap som bara ska finnas i köket – kökstillbehör som vi inte tänker på utan helt enkelt utgår från att de finns där. Du kan aldrig få för många av dessa – se till så det alltid finns en handfull hemma för olika ändamål.

42 produkter

Vi gillar träskedar och trägafflar – dels riskerar de att inte repa känsliga beläggningar, dels får de precis som alla andra redskap i trä en riktigt snygg patina efter en tids användande. Sen finns det förstås slevar och som inte gör sig så bra i trä – till exempel pastasleven som du öser spaghetti med, de bör vara gjorda i plast eller metall. Likaså soppsleven bör vara tillverkad i metall eller plast. Äter man mycket soppa så kanske det kan vara snyggt med en lite mer exklusiv soppslev från Rösle. Slevarna har en lång historia och var länge det vanligaste ätredskapet jämte kniven. I allmogesamhället var de flesta skedar och slevar tillverkade av trä. Alla hade sin egen sked och man åt ofta ur en gemensam skål. Skedar har även använts som friargåvor framförallt i de övre delarna av Sverige norr om Dalälven. Pojkarna gav skedar till flickorna för att se om de var intresserade. De var ofta rikt dekorerade med skurna mönster.