Konservöppnare

I USA 1858 fick Ezra J. Warner patent för sin nyuppfunna konservöppnare. Den var tillverkad av en bajonett och en skära. På den tiden så var de flesta konservburkar uppemot en halv centimeter tjocka och öppnades normalt med hammare och stämjärn. Som tur är så har tekniken utvecklats och det är idag betydligt enklare att öppna en konservburk.

 

6 produkter

Av dagens konservöppnare bygger de allra flesta på två olika tekniker, antingen en enklare modell som bygger på hävstångsprincipen, där du med en “pumpande” rörelse arbetar dig runt. Här finns inga rörliga delar som kan gå sönder men nackdelen är att den lämnar vassa kanter efter sig.

Den andra varianten bygger på en mer komplicerad teknik men som är mer lättarbetad. Du sätter vid konservöppnaren och pressar ihop armarna och därmed pressand ett skärande hjul ner genom locket. Därefter snurrar du detta hjul med ett vred och på så sätt öppna locket. Fördelen är att inga vassa kanter efterlämnas. På minuskontot finns förstås det högre priset.