Kockknivar
Kockknivar – kungarna av alla köksknivar! Om du så bara ska ha en enda kökskniv hemma så är de en kockkniv. Detta är utan tvekan den vanligast typen och som alla kan referera till. Och eftersom kockknivar är så vanliga finns förstås en uppsjö av varianter, färger, slipvinklar, materialval och bladlängder.
Visar alla 13 resultat
-
KAMPANJ 32%
Satake pro Kockkniv 24 cm
2.195 kr1.499 kr -
KAMPANJ 25%
Victorinox Kockkniv 28 cm Rosenträ
799 kr599 kr -
Mcusta/Zanmai Hybrid Splash Santoku 18 cm
2.099 kr -
Mcusta/Zanmai Hybrid Splash Gyuto 24 cm
3.299 kr -
Mcusta/Zanmai Hybrid Splash Gyuto 21 cm
2.399 kr -
Mcusta/Zanmai Flame Damascus Santoku 18 cm
1.899 kr -
Mcusta/Zanmai Flame Damascus Nakiri 15.5 cm
1.899 kr -
Mcusta/Zanmai Flame Damascus Gyuto 24 cm
2.499 kr -
Mcusta/Zanmai Classic Damascus Santoku 18 cm, Corian
1.599 kr -
Mcusta/Zanmai Classic Damascus Nakiri 16.5 cm, Corian
1.699 kr -
Mcusta/Zanmai Classic Damascus Gyoto 21 cm, Corian
1.799 kr -
Mcusta/Zanmai Classic Damascus Gyoto 24 cm, Corian
2.199 kr -
KAMPANJ 33%
Chroma Type 301 Santoku / Japansk kockkniv 18 cm
1.195 kr799 kr
Namnet kockkniv antyder att det är den viktigaste kniven i köket och kanske till och med viktigare än alla andra tillsammans. Med lite träning och bra teknik så kan du utföra nästan alla uppgifter i köket med en kockkniv. Det de andra knivtyperna i så fall göra är att bidra till att göra vissa knivjobb mer effektiva och möjligen lite enklare att utföra.
Kockknivar brukar normalt ha en längd på mellan 18 och 27 cm men givetvis finns ytterligheter i båda ändar och man ska välja en längd man trivs med och man tycker om. Ju längre knivblad desto tyngre blir kniven och det är något som du kommer att känna av om du hackar en längre stund. Viktigt att tänka på är att långa knivar tar mer plats i kökslådan. Profilen på knivbladet brukar kännetecknas av en rakt linje i bakkant vilket underlättar när du ska hacka. Från mitten av bladet fram till spetsen är eggen rundad vilket göra att du lätt kan gunga kniven mot skärbrädan. Längst fram har vi förstås spetsen som är där för att utföra de mer delikata uppgifterna.
Det finns förstås också olika bladtjocklek och vinkel på eggarna att ta hänsyn till. När det gäller vinkel på eggen så brukar man göra skillnad på västerländsk och japansk slipvinkel där den senare är mindre vilket ger en vassare kockknivar men man ska vara medveten om att en egg med japanska slipvinkel inte håller lika länge och behöver underhållas oftare. De japanska knivar som utseendemässigt ligger närmast den klassiska kockkniven kallas för santoku och gyutos.