Kockknivar

Kockknivar – kungarna av alla köksknivar! Om du så bara ska ha en enda kökskniv hemma så är de en kockkniv. Detta är utan tvekan den vanligast typen och som alla kan referera till. Och eftersom kockknivar är så vanliga finns förstås en uppsjö av varianter, färger, slipvinklar, materialval och bladlängder.

34 produkter

Namnet kockkniv antyder att det är den viktigaste kniven i köket och kanske till och med viktigare än alla andra tillsammans. Med lite träning och bra teknik  så kan du utföra nästan alla uppgifter i köket med en kockkniv. Det de andra knivtyperna i så fall göra är att bidra till att göra vissa knivjobb mer effektiva och möjligen lite enklare att utföra.

Kockknivar brukar normalt ha en längd på mellan 18 och 27 cm men givetvis finns ytterligheter i båda ändar och man ska välja en längd man trivs med och man tycker om. Ju längre knivblad desto tyngre blir kniven och det är något som du kommer att känna av om du hackar en längre stund. Viktigt att tänka på är att långa knivar tar mer plats i kökslådan. Profilen på knivbladet brukar kännetecknas av en rakt linje i bakkant vilket underlättar när du ska hacka. Från mitten av bladet fram till spetsen är eggen rundad vilket göra att du lätt kan gunga kniven mot skärbrädan. Längst fram har vi förstås spetsen som är där för att utföra de mer delikata uppgifterna.

Det finns förstås också olika bladtjocklek och vinkel på eggarna att ta hänsyn till. När det gäller vinkel på eggen så brukar man göra skillnad på västerländsk och japansk slipvinkel där den senare är mindre vilket ger en vassare kockknivar men man ska vara medveten om att en egg med japanska slipvinkel inte håller lika länge och behöver underhållas oftare. De japanska knivar som utseendemässigt ligger närmast den klassiska kockkniven kallas för santoku och gyutos.