Wokpanna

En wokpanna är en större och djupare stekpanna kan man säga. Den är nästan skålformad och många är rundbottnade och kan därför bara användas på gasspisar. Men det finns även lika många som är flatbottnade och fungerar på vanliga spishällar.

1 produkt

Ordet wok kommer av det kantonesiska ordet och uttalet för ”gryta”, huò, 鑊) och att tillreda mat i wokpannor brukar på svenska kallas att man wokar. Wokpannan är kanske inte så vanlig i svenska kök längre (1990 utsågs den till årets julklapp), mycket beroende på storleken och att man inte riktigt vet hur man ska nyttja den bästa. Men använda en wok är ett effektivt och energisnålt sätt att laga mat på. Precis som med stekpannor finns här olika storlekar och man ska inte välja större än vad man behöver.

En bra wokpanna är en av de mer mångsidiga pannorna i köket. Förutom att vara det bästa alternativet för att woka, så  är den ett bra när du vill fritera, ångkoka och när du vill röka ett livsmedel inomhus. Som med det mesta så är inte alla wokpannor likadana, de finns i en mängd olika storlekar, former och material. Som tur är så så finns det bästa wokpannorna oftast i den billigare änden av skalan

Man bör undvika en wokpanna i rostfritt stål – dels blir de väldigt tunga, dels värms de upp och kyls ner  långsammare – något som man vill undvika när man wokar. Samma gäller för wokpannor som är tillverkade i gjutjärn. Dessa erbjuder dock en betydligt bättre yta på insida. Det stora problemet med gjutjärn är förstås vikten. Välj en wokpanna i kolstål eftersom dessa värms upp snabbt och kyls ner snabbt – de svarar snabbt på värmekällans reglering. Dessutom är kolstålet hållbart, det är billigt och när det tas om hand på rätt sätt så får du i princip en nonstick beläggning. Dock ska du undvika de allra tunnaste wokpannorna.

Wokpannor tillverkas på tre olika sätt. Det första sättet är det mest traditionella – de hamras för hand. Fördelen med dessa är att de små märken som bildas av hammarslagen gör att du kan föra upp mat på sidorna. Men att hitta en flatbottnad handhamrad wokpanna kan vara svårt. En annan tillverkningsmetod är den stampade eller pressade. Man skär ut en rund cirkel av kolstål och sedan pressas den i form. Denna tillverkningsmetod ger billiga wokpannor men de har nackdelen att de är helt släta inuti vilket gör det svårt att woka på ett korrekt sätt.

De ursprungliga wokarna har rund botten så att de passar på eldhärd, men denna typ av värmekälla finns oftast bara i restaurangkök.Därför behöver vi en wokpanna med flat botten. Det är viktigt att den flata botten inte är för stor så man förlorar de typiska egenskaperna hos en wokpanna. Bäst är att hitta en wokpanna som har en flat botten på 10-13 cm. Detta ger tillräckligt stor yta för hög värme i mitten och du får tillräckligt stor volym på själva wokpannan. När det kommer till handtag finns olika stilar, dels med två handtag på varsin sida, dels med en långt vanligt handtag på ena sidan och ett hjälphandtag på andra sidan.