Glöggmingel
Glöggmingel – Här hittar du vad som behövs till alla julens glöggbjudningar. Glöggmuggar och glas, glöggkolvar men även karaffer och skedar. Det du kan tänka dig att duka fram till glöggen antingen du har hela släkten på besök eller om du sitter själv och myser.
Visar alla 14 resultat
-
Kakfat Glas 3 våningar Dorre
139 kr -
Kakfat Glas 2 våningar Dorre
89 kr -
Russin- och mandelskål Alva Dorre
99 kr -
Glasmugg 2-pack Kirk Dorre
219 kr -
Skedar 4-pack Kristina Dorre
99 kr -
Glöggkaraff 1.3 liter Snöstjärna Dorre
329 kr -
Glöggkaraff Björka Dorre
299 kr -
Glasmugg Gigi 4-pack Dorre
109 kr -
Kaffemugg 2-pack Kari Dorre
199 kr -
Espressomugg 2-pack Esther Dorre
179 kr -
Skål Bambu 30.5 cm Heirol
159 kr
Glögg är en nordisk varm dryck baserad på kryddat vin. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödga, värma upp. I andra språk förekommer varmt kryddat vin under namn som vin chaud (franska), Glühwein (tyska) och mulled wine (engelska). Glögg kan även vara alkoholfri, baserad på saft eller alkoholfritt vin.
Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte man kryddor i vin, antingen av hälsoskäl men dessutom som ren smakförbättrare. Här hemma i Sverige var det Gustav Vasa som gärna drack vin med socker och honung som han kryddat med kanel, ingefära, kardemumma samt nejlikor.
På 1600-talet dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där man dränkte en sockertopp i cognac och antände. Smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.
I Sverige växte glöggens popularitet vid 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som man kallade cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.