Jäskorg

JäskorgÄlskar du att baka härliga surdegsbröd? För att få ett riktigt härligt och luftigt bröd så är jäskorgar det bästa du kan använda då du ska jäsa ditt bröd innan gräddning. Jäskorgen gör att degen inte flyter ut, utan behåller sin form och jäser uppåt högt och fint. Är det första gången du använder jäskorgen så ska du pensla insidan med lite matolja  för att den inte ska spricka. Innan du lägger i degen så ska du alltid mjöla korgen lite lätt så att degen lossnar utan problem när du ska hälla ut ditt bröd på plåten. En jäskorg ska aldrig diskas eller användas i ugn.

Många professionella bagare använder en jäskorg för att få de där snygga perfekt runda limporna. Tack vare dem så behåller degen sin struktur genom den sista jäsningen. Men dessa jäskorgar är inte bara för proffsen – självklart kan alla glada bagare använda dessa och det är förstås en baggis att använda. Dessa jäskorgar – även kallade bannetons från franskan – kommer i olika former och storlekar. Om du vill kan du klä insidan med ett linnetyp för att få en jämnare textur på brödet. Om du inte klär den med linne så kommer brödet att få den där snygga texturen som är så typisk för bröd som jäst i jäskorg.

När det är dags att använda jäskorgen så mjölar du insidan ordentligt och skakar ut överflödet. Därefter mjölar du toppen på degen och vänder ner den med uppsidan ner i korgen. Normalt när en deg jäser så vilar glutenet vilket leder till att degen “flyter ut” och blir platt. En jäskorg förhindrar detta.

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.