Köksredskap och deras livslängd
Ditt kök är fullt av diverse köksredskap och deras livslängd är olika beroende på hur mycket man använder de. Det är viktigt att byta ut en del när de blivit slitna. En del av dessa kommer faktiskt med oskrivna bäst före-datum och flera av dina vanligaste köksredskap kanske är i behov av att bli utbytta. Det är viktigt att byta ut köksredskapen när det blivit slitna. Bakterier kan samlas i repor och i värsta fall kan skadliga ämnen överföras till maten om du exempelvis använder redskap som utsatts för höga temperaturer under en längre tid. Här är en lista med lite tips och riktlinjer för de allra vanligaste redskapen i ditt kök. Efter man gått igenom listan nedan kanske man har bestämt sig för att göra sig av med både ett och annat. Då är det bara att ge sig ut leta efter nya köksredskap.
Stekspade nylon 29 cm – Stekspatel Heirol Steely
Plastredskap
Stekspadar och slevar i plast som utsätts för höga temperaturer kan i värsta fall börja smälta. Har de fått en förändrad yta, blivit missfärgade eller börjat gå sönder så är det läge att byta ut. Skålar och degbunkar i plast blir också repiga efter några år. På en vispskål är det oftast halkskyddet under skålen som blir skadat först vilket kan göra att man slinter när man vispar eller blandar. En rekommendation är att byta ut redskapen efter två år. Skålar och bunkar kan klara sig upp till fem år men om man använder elvispen mycket i en plastbunke bör även den bytas ut vartannat år.
Margrethe Skålset Carbon black – Bunkar Rosti Mepal
Gummi och silikonredskap
I ditt kök är troligen slickepotten det vanligaste redskapet i denna kategori. Men alla redskap av dessa material bör bytas när de börjar bli slitna och blivit repiga eller missfärgade. Efter två år är det i regel dags att byta ut redskap av gummi eller silikon.
Slickepott 25 cm Jonas of Sweden
Träredskap
Som för övriga köksredskap gäller det även här att kontrollera sina hur träredskapen ser ut. När de börjat bli sprickor, missfärgningar eller kanske till och med blivit mjuka så bör man byta ut dessa. Livslängden på ett träredskap är betydligt längre än för ett plastredskap men de bör bytas ungefär vart femte år.
Träsked 30 cm Bokträ – Träslev Funktion
Skärbrädor
Här handlar det framförallt om plastskärbrädor. Problemet med skärbrädor är att bakterier kan fastna i märkena som knivarna lämnar efter sig. Knivmärken uppstår lättare i just plastskärbrädor. Vita plastskärbrädor blir även ofta missfärgade och gulaktiga i färgen. En repig plastskärbräda som aldrig tycks bli ren är bara att slänga men en träskärbräda kan man slipa om och få i fint skick igen. Efter flera års hackande och diskande i maskin så har brädan tagit en hel del stryk. Var tredje år är en bra period att byta ut dessa, men kan så klart variera beroende på hur mycket man använder dem. Tänk också på att använda separata skärbrädor till kött och fisk och grönsaker.
Skärbräda 35×25 svart – Plastskärbräda DaloLindén
Skärbräda Björk 38×21 cm – Träskärbräda Exxent
Teflonpannor
När det gäller teflonpannor så är det framförallt ytskiktet som man vill bevara och hålla intakt. När det börjar bli repigt och flagigt eller om det till och med är så att beläggningen börjar lossna så förlorar pannan sin funktionalitet. Detta kan ske om man använder fel verktyg eller om man förvarar flera pannor tillsammans utan något slags skydd mellan dem. Det är även så att nonstick-beläggningen slits med tiden och till slut förlorar den sin effekt. Man märker när det är dags att byta ut sin teflonpanna för när maten fastnar och de börjar bli svåra att rengöra då är det dags att byta. Det beror självklart på hur mycket man använder sin stekpanna men efter tre år kan det vara dags att byta.
Stekpanna Rostfritt 28 cm Exxent – Whitford Excalibur beläggning
Skalkniven
Vad många inte tänker på är att frukt- och skalknivarnas kondition är något man bör hålla koll på. Ett enkelt sätt att förlänga deras livslängd är slipa dem ofta. Men när de börjar bli riktigt gamla kan det vara svårt att få upp skärpan igen. När de går sönder i stålet eller skaftet, eller inte går att slipa längre så är det dags för ett byte. Beroende på hur du sköter din skalkniv så håller den förhoppningsvis i tre år.
Skalkniv 10 cm – Örtkniv Lion Sabatier Pluton
Skalkniv Petty Keramisk 8 cm – Grönsakskniv Kyocera
Det här var lite om dina köksredskap och deras hållbarhet.