Köksredskap – 21 st som borde finnas i alla kök

Köksredskap – 21 st som borde finnas i alla kök – Har du dålig koll på om du har rätt köksredskap? Eller har du precis flyttat till kök och behöver fylla på med köksredskap från grunden? Nedan följer en lista över köksredskap som vi tycker är viktiga att ha i ett kök. Det är våra rekommendationer och ingen definitiv lista. Urvalet har skett utifrån mångsidighet, pris och funktion. Designen på ett köksredskap har vi helt struntat i och därför kan du säkert hitta en hel del redskap här som kanske har utseendet emot sig, men å andra sidan har en förträfflig funktion. Den här listan på köksredskap är utan inbördes rangordning med undantag för första platsen, kockkniven och där börjar vi nu.

Kockkniv

En bra kockkniv kan bli din bästa vän för evigt i köket eftersom den kan användas till så många uppgifter, allt från att bena ur en kyckling till tärna morötter och hacka persilja. Du ska välja en kockkniv som är kraftigt smidd och välbalanserad. Den skall ha ett genomgående blad, alltså knivbladet skall fortsätta genom hela handtaget. Detta ger en solid konstruktion som håller hög kvalitet. Kockknivar finns precis som alla andra köksknivar i ett stort prisspann och vi rekommenderar att man börjar i det lägre prisspannet och med tiden kanske jobbar sig uppåt till de dyrare då man har lite bättra koll på vad man är ute efter. Risken är stor att man blir besviken om man lägger 2000 kr på sin första kniv och kanske inte kan uppskatta fördelarna med den.  Kockkniven kommer att vara ett av dina dyrare köksredskap i början och därför är det bra om du redan tidigt lär dig grunderna för att underhålla kniven.

Kockkniv Gyuto 24 cm Modern Molybdenum Mcusta/Zanmai Japansk Kockkniv Gyuto 24 cm – Mcusta/Zanmai Modern Molybdenum

Kockkniv 20 cm Lion Sabatier Pluton Kockkniv Klassisk 20 cm – Lion Sabatier International Pluton

Sågtandad kniv

Även om en kockkniv är mer användbar och därför mer viktig så är den sågtandade kniven eller brödkniven svår att ersätta. Den är perfekt när det kommer till att skära genom skorpan på ett nybakat bröd eller genom skinnet på en mogen tomat. Eftersom brödkniven har ett sågtandat blad så är eggen mycket svår att underhålla, dvs slipa eller bryna upp skärpan. Därför finns det egentligen ingen poäng med att köpa en för dyr sågtandad kniv. Det är helt enkelt bättre att köpa en billigare och byta ut den kanske var femte år. Tänk på att det finns olika sågtandning, spetsig och mer rundad. Vi rekommenderar den första för bättre effekt.

Brödkniv 26 cm Scandinavia Xantia Brödkniv 26 cm Trähandtag – Xantia Scandinavia Köksknivar

Skärbräda

Du har köksknivarna, nu måste du ha något att skära emot också. Här finns två vägar att gå, den dyra eller den billiga. Den dyra innebär stora massiva huggblocks-liknande skärbrädor som väger flera kilo. De är inte bara ett köksredskap utan blir även en inredningsdetalj i köket. Den andra och mer billiga vägen innebär att du köper en plastskärbräda som kanske inte är lika snygg men lika funktionell. Om vi fokuserar på den billiga finns några viktiga saker att tänkte på. Köp inte för liten. Skall du laga mat för mer än en person så rekommenderar vi skärbräda som är runt 40 cm. Tänk på att inte köpa för tunna plastskärbrädor. Din vassa kockkniv kommer att skära igenom dem! Undvik skärbrädor i hårda material såsom glas och marmor då de riskerar att förstöra eggen på dina knivar.

Skärbräda Akacia 45x28 cm Holm Skärbräda 45×28 cm Akaciaträ – Träskärbräda Claus Holm

Skärbräda 35x25 Grå BIO-PE DaloLindén Plastskärbräda Grå 35×25 cm – DaloLindén Skärbräda BIO-PE

Stekpanna

Oavsett om du bryner en tjock saftig skiva entrecôte, sauterar nyskördade grönsaker eller tillagar mer exotiska rätter såsom majsbröd eller frittata så är en rejäl panna riktigt bra att ha. Det finns pannor i gjutjärn. De väger en hel del, men det är det som är dess styrka eftersom det bidrar till en jämn och långvarig värmefördelning. Det bästa av allt, livslängden på detta köksredskap är mer eller mindre evig! Och med tanke på priset är det helt ok. Precis tvärtemot vad många säger så är inte en gjutjärnsstekpanna särskilt jobbig att ta hand om. Den är faktiskt mer förlåtande än vad många tror. Diska den med några droppar diskmedel och vatten efter användning. Torka den helt torr. Smörj in den med lite matolja. Klar!

Även om du skulle kunna klara dig nästan uteslutande med en stekpanna i gjutjärn så finns det tillfällen då en stekpanna med en modern nonstick-beläggning är överlägsen, exempelvis när du skall steka pannkakor eller göra omelett. Dessa stekpannor brukar inte vara så dyra vilket gör ekonomiskt möjligt att byta ut dem med jämna mellanrum. För oavsett vad tillverkaren påstår så slits nonstick-beläggningen med tiden och till slut förlorar den sin effekt. För några hundralappar får du en bra stekpanna.

Stekpanna 28 Kitchenware by Tareq Taylor ONEPan Stekpanna Keramisk 28 cm – Kitchenware by Tareq Taylor ONEPan

Stekpanna Lättviktsgjutjärn 28 Satake Stekpanna Lättviktgjutjärn 28 cm – Satake Honeycomb Non stick-panna

Mellanstor kastrull

En kastrull att göra olika såser i, exempelvis béchamelsås eller vaniljsås. En bra kastrull har en jämn värmefördelning och en rejäl sandwich-botten som minskar risken för fastbränning. Om du vet med dig att du kommer göra riktigt många såser så kanske du skall fokusera på en mer renodlad såskastrull som har lutande sidor vilket gör vispandet enklare. Botten på kastrullen bör vara av sandwich-typ vilket betyder att den är gjord av flera lager. Oftast är det stål i ytterlagren medan mellanlagret är i aluminium vilket ger en snabb och jämn värmefördelning. Tänk på att en kastrull kommer att användas mycket så välj med omsorg. Handtaget bör vara rejält och ska vara ordentligt fastnitat.

Kastrull 2.4 liter Exxent Mellanstor Kastrull 2,4 liter – Exxent Kastrull Rostfritt

Kastrull 1 liter Kosmo Dorre Såskastrull Rostfritt 1 liter – Dorre Kosmo Kastrull

Gjutjärnsgryta

Denna kökets heliga graal kan användas till mycket, men framförallt brukar den användas för tillagning av väldoftande mustiga grytor och soppor. Men givetvis funkar de precis lika bra som pastakastrull. Du kan använda den i ugnen och då är grytans tjocka väggar och tunga lock perfekt för slow-cooking vilket innebär ett saftigare resultat. De allra flesta gjutjärnsgrytor har en emaljerad insida vilket gör dem betydligt enklare att diska än de som inte har en sån insida. Vill du inte köpa en ny så brukar det finnas begagnade för halva priset men inget går upp mot att inviga en ny gjutjärnsgryta.

Gjutjärnsgryta Svart 4 liter Dorre Gretl Gjutjärnsgryta Svart 4 liter – Gryta Dorre Gretl

Ugnsform

En stor och bra ugnsform är ett bra komplement till gjutjärnsgrytan då du vill tillaga olika ugnsrätter såsom potatisgratäng. Här finns inte så mycket säga, antingen väljer du en klassisk ugnsform i eldfast glas som är lätt att rengöra för en billig peng eller så väljer en som kanske har ett mer tilltalande utseende i stengods. Men de allra bästa och snyggaste enligt vårt tycke är de i rostfritt stål eller aluminium. I slutändan är ändå det viktiga att du tar rätt storlek utifrån dina behov.

Ugnsform Aluminium 36x26 Exxent Ugnsform Aluminium 36×26 cm – Exxent Stekplåt

Decilitermått, litermått och måttsats

Du har säkert sett och hört på många matlagningsprogram att man skall använda våg för att få rätt mängd, men när det kommer till vätskor så är förstås alla former av rymdmått nödvändiga. Även när du skall mäta fasta livsmedel i volym som de nödvändiga. Det finns en uppsjö av olika mått både vad gäller storlek, material, utseende och pris. Vår rekommendation är att man väljer rostfria mått. Dels är dessa billiga men de har också nästintill evig hållbarhet. Vilka behöver du då? En måttsats med de vanliga småmåtten krm, tsk, msk och dl är förstås självklart. Och så ett litermått förstås. Sedan kan man välja antingen ett halvlitersmått eller ett som rymmer 2,5 dl som komplement.

Måttsats Rostfritt Jonas of Sweden Måttsats Rostfritt 4 delar – Jonas of Sweden Köksmått

Springform

Ingen riktig hobbybagare eller fullblosproffs klarar sig utan den mycket populära bakformen som man kallar springform. Den finns flera i olika storlekar men också i varierande material så som stål, aluminium, bleckplåt och kolstål. En springform är en bakform där du kan ta av  kanten genom att släppa på ett spänne. Tänk på att att springformar kan börja läcka efter ett tag, särskilt om bakar med väldigt rinniga smetar. En bra springform ska lätt släppa taget när du lossar på spännet. En helt perfekt form till mjuka kakor och pajer.

Springform Kolstål 26 Exxent Springform Kolstål 26 cm – Exxent Bakformar

Rivjärn

Detta är förstås ett självklart köksredskap. Även om du kanske inte kommer att använda det varje dag så är det svårt att se vad du skulle använda istället när du väl behöver riva exempelvis ost. Välj ett fyrkantigt rivjärn med handtag upptill för stabilitet. Oftast har dessa tre rivgrovlekar och en sida som skivar. Som alltid finns här ett stort utbud vad gäller pris och kvalitet. De allra billigaste brukar ibland ha svagheten att de brister i vridstyvhet. De är helt enkelt gjorda i för tunn plåt. Som komplement till dessa bordsmodeller kan du välja ett handhållet finrivjärn. Med dessa kan du dekorera många efterrätter.

Rivjärn med zestjärn OXO Good Grips Rivjärn med zestjärn OXO Good Grips

Köttermometer

Detta är det enskilt viktigaste köksredskapet för att få till perfekt tillagat kött eller fisk. Det spelar ingen roll hur många lyxiga tillbehör du serverar till, är köttet tillagat för länge eller fisken för kort tid så blir det bara trist. Med en termometer så vet du exakt när det är klart. Det finns olika typer av köttermometrar. Dels de som kan sitta i under hela tillagningsprocessen men även de som man mäter med vid enskilda tillfällen. Vilken man väljer är en smaksak och kanske lite hur ens kök är organiserat. Oavsett vilken du väljer så kommer du att ha enorm nytta av den.

Stektermometer Digital Mingle Ice Blue Stektermometer Digital – Mingle Ice Blue Köttermometer

Kökstermometer Digital Rostfritt Satake Kökstermometer Digital Rostfritt – Satake Universaltermometer

Ugnstermometer

Detta låter kanske märkligt och som överkurs med tanke på att alla ugnar har inbyggd termometer. Men faktum är att väldigt många ugnar har problem med att visa rätt temperatur. Detta gäller även varmluftsugnar som tenderar till att vara varmare längre in. För de allra flesta tillfällen har detta inte så stor betydelse men när det gäller bakning så brukar rätt temperatur vara viktig. Med hjälp av en extern ugnstermometer så kan du lätt hålla koll på temperaturen i din ugn på ett mer exakt sätt.

Ugnstermometer Mingle Ugnstermometer +50 till +300 °C – Mingle Kökstermometer Rostfritt stål

Bunkar och vispskålar

Att ha skålar att blanda och vispa i är förstås viktigt och vilka man väljer har inte så stor betydelse men välj de du trivs med. Fördelen med metallskålar är som med andra metallredskap. Nämligen evig hållbarhet, relativt billiga och tål tuff hantering. En glasskål som åker i marken risker att gå sönder vilket knappast en metallskål gör. Om du skall ha en vispskål så väljer du med fördel en som är rundbottnad eftersom det blir lättare att vispa då. Två storlekar på skålar kan vara lagom. Tänk på att de är stapelbara i varandra och tar därför inte så mycket plats i kökslådan.

Bunke Rostfri 3 liter Jonas of Sweden Bunke Rostfri 3 liter – Jonas of Sweden Köksskål

Victoria Skål 3 liter Svart Rosti Mepal Vispskål Svart 3 liter – Rosti Mepal Victoria Köksskål

Träredskap

En bra träsked är alla kockars vän oavsett om den används till omröring, avsmakning eller tillagning av världens godaste risotto. De mest hängivna brukar ha uppåt 5-10 verktyg i trä i olika former och med olika funktion. Träredskap brukar inte vara särskilt dyra så köp de du tycker verka vara användbara. Vår rekommendationer är att i alla fall ha en trägaffel och en träsked. Tänk på att trä inte tycker om diskmaskiner så jättemycket eftersom de slits väldigt mycket i dem.

Träsked 28 cm Exxent Trässked 28 cm – Exxent Köksredskap Björkträ

Stekspade Akacia 30 cm Holm Stekspade Akacia 30 cm – Holm Köksredskap Trä

Kökstång

Det är kanske inte ett köksredskap som man tänker på som nödvändigt i första hand, men efter har man provat en kökstång vid ett par tillfällen så brukar man ofta undra hur man kunnat klara sig utan tidigare. Användningsområdena är många men det mest slående är förstås att de fungerar som en värmetålig förlängning av din hand och fingrar. Välj en med bra handtag så att du får ett ordentligt grepp.

Kökstång Rostfri 30 cm Exxent Kökstång Rostfri 30 cm Exxent

Stekpincett Saja Dorre Stekpincett Saja Dorre – Kökspincett 35 cm Rostfritt

Salladsslunga

Det finns två sätt att torka nysköljd sallad på. Lägg ut en handduk, sprid ut salladen och låt den lufttorka i 15 minuter eller så kan du använda en salladsslunga där det tar 30 sekunder att torka salladsbladen. Detta är kanske inte ett helt nödvändigt köksredskap men vi ville ända nämna att de finns.

Salladsslunga OXO Good Grips Salladsslunga OXO Good Grips

Trådsil

Det kommer att komma tillfällen när ett vanligt durkslag är för grovmaskigt. Skall du göra hemmagjord buljong eller en slät sås så är en trådsil perfekt att sila igenom. Häll i silen och låt det rinna igenom, ta sedan en träsked och pressa igenom resten av vätskan (där allt det goda sitter!). Oftast har trådsilen krokar så du hänga den över en kastrull eller bunke. Du kan själklart också använda den som en mjölsikt. Självklart kan du använda trådsilen som ett helt vanligt durkslag också.

Trådsil 3-pack Funktion Trådsil Rostfritt 3-pack – Finmaskiga silar Funktion

(Potatis)skalare

Alla kök behöver minst en skalare, gärna två, om den ena är diskmaskinen. Här finns två skolor – antingen väljer du en rak skalare där skalknivarna är en förlängning av handtaget eller så väljer du den y-formade där skärknivarna sitter vinkelrätt mot handtaget. Vilken man väljer är en smaksak men många upplever den y-formade som mer ergonomisk. Det som är viktigt oavsett vilken man väljer är handtagets utformning. Vi förordar att man väljer en med ett större bredare handtag. Det ger en mer bekväm skalning.

Potatisskalare Rostfri Jonas of Sweden Potatisskalare Jonas Original – Grönsaksskalare Rostfri Jonas of Sweden

Grönsaksskalare Y-modell OXO Good Grips Grönsaksskalare Y-modell – Rotfruktsskalare Ergonomisk OXO Good Grips

Vispar

Visst är det så att vispa äggvitor eller grädde är betydligt enklare med en köksassistent men en sån kostar en del pengar och då kanske en klassisk spiralvisp och bunke kan vara ett prisvärt alternativ. Det finns två varianter av handvisp – ballongvisp och trådvisp/spiralvisp. Den förstnämnda är att föredra när du vill vispa in mycket luft i det du vispar, såsom marängsmet. De är ofta ganska stora även om det finns mindre. Alternativet är en spiralvisp som vi tycker är att föredra när man skall vispa mindre mängder eller i en såskastrull. Enklast är att välja en av varje. Materialvalet vi föredrar är rostfritt.

Ballongvisp 28 cm Jonas of Sweden Ballongvisp 28 cm Jonas of Sweden

Spiralvisp 27 cm Rostfritt Exxent Spiralvisp 27 cm – Trådvisp Rostfritt Exxent

Mandolin

Om du inte använt en mandolin har du verkligen gått miste om något. En mandolin är ett helt fantastiskt köksredskap som borde finnas i varje kök. Mandolinen hjälper dig att spara tid och underlättar när du ska riva, skiva eller strimla dina grönsaker och rotfrukter till såväl färgglada sallader som gratänger. Det är ett väldigt funktionellt och svårslaget köksredskap eftersom att du kan använda den för så många ändamål som riva, skära, strimla, julienne och tärna. Man sparar inte bara tid med en mandolin utan även plats eftersom den tar väldigt liten plats i anspråk. Dessutom får man ett resultat som får proffsen att snegla avundsjukt. Det finns mandoliner i många olika prisklasser och storlekar, oftast är det funktion efter pris.

Mandolin Ställbar Svart Kyocera Mandolin Ställbar Svart Kyocera

Mandolin Chef´s 2.0 OXO Good Grips Mandolin Chef´s 2.0 OXO Good Grips

Köksvåg

Många gånger räcker det med att mäta livsmedel i volym (deciliter, liter mm) men ibland är viktigt att det blir exakt mängd och då det gäller torrvaror har de förmågan att packa ihop sig  när man mäter med decilitermått och liknande. Då är risken stor att man får för mycket. Därför har det blivit vanligare att man i recept exempelvis anger mängde mjöl i vikt i stället för volym – 100 gram mjöl är alltid 100 gram mjöl oavsett hur mycket du packar ihop det. Välj en köksvåg som har tydlig display och som har nollställningsfunktion. Det innebär att du först ställer en bunke på vågen och sedan nollställer.

Köksvåg Digital Exxent Köksvåg Digital – Hushållsvåg Exxent