Hur du provsmakar vin och samtidigt ser ut som du vet vad du gör

Hur du provsmakar vin och samtidigt ser ut som du vet vad du gör

Hur du provsmakar vin – Många som har koll på det här med vinprovning slänger sig med en massa snygga fraser och uttryck som kan få dig som oinvigd att tappa intresset för vin. Men om du bara ”tar dig förbi” dem så kan en helt ny spännande värld av vinprovning öppna upp sig och som kommer att lära dig att få en större förståelse olika viner. Dessutom är risken stor att du kommer tycka det är kul att dricka vin av andra anledningar än tidigare.

Vinställ Akaciaträ 6 flaskor Holm Vinställ Akaciaträ 6 flaskor Holm

Att dricka vin är som att lyssna på musik. Det finns höga och mjuka toner, massor av information att ta del av och alla har sin egna unika uppfattning och vad som är ’bra’ och ’dåligt’ är rakt igenom subjektivt. När du väl får koll på dina smaklökar och preferenser så kan du använda den kunskapen för att hitta andra viner som du gillar. Och det finns bara en verklig framkomlig väg för att nå fulländning så träna och omsätta nya kunskaper i praktiken. Till slut har du utvecklat en egen smakpalett och en egen vinvokabulär som du kommer att ha stor nytta av. Vinprovning handlar i mångt och mycket att använda nästan alla dina sinnen.

1. Förberedelser

Det går att dricka vin ur i stort sett vilka glas som helst, men lägg gärna lite pengar på att köpa ’rätt’ sorts vinglas. En självklarhet kanske, men glasen måste vara ofärgade och genomskinliga. Detta är för att du skall kunna få koll på vinets färg. De bör också vara tillräckligt stora så du kan snurra runt vinet i glaset utan att riskera att skvätta. En glas med fot är kanske också en självklarhet och skälet är att vi inte vill värma vinet med vår hand när vi håller i glaset.  Om du nu vill gå ’all in’ så väljer du glas efter vilket vin du skall prova. Vid provning av röda viner vill vi ha högre och större glas med en bredare öppning. Tanken bakom detta är att röda viner behöver mer utrymme och mer luft för att frigöra sina dofter och smaker. Vita viner däremot skall ha mindre syre för att frigöra smakerna så där vill vi ha mindre glas med smalare öppningar.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz

Gå från lätt till tungt

Om du skall prova flera olika viner så börjar du alltid med de lättare vinerna och jobbar dig mot de tyngre. Detta gör du för att inte ’trötta ut’ smaklökarna för tidigt. Många unga röda viner mår bra av att dekanteras innan de skall avnjutas. Att dekantera innebär att du öppnar flaskan och häller över den i en karaff eller liknande. Detta luftar vinet vilket frigör smak och doft. Dessutom separerar det bort eventuella avlagringar i botten på flaskan.

Vinkaraff Glas Ruffino Dorre Vinkaraff Glas Ruffino Dorre

Att hålla smaklökarna neutrala och ’rensade’ för avsmakning av vin är viktigt så undvik smakrika måltider precis innan. Vill du helt sabba smaklökarna innan så röker du en cigarett. Ha gärna ett glas vatten eller några kex till hands som hjälper till att rensa smaklökarna mellan olika viner.

2. Visualisera

För att bilda dig en uppfattning om vinets utseende och dess färg så bör du hålla glaset mot en vit bakgrund (vitt bord, vitt papper) plus att du har ett klart och naturligt ljus. Det vi tittar efter är djupet i färgen, nyanser och färgens klarhet. Rött vin kan vara allt från mörkt tegelrött till kompakt blålila till ljusrött i stil med saft.

Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre

3. Snurra glaset

Det är inte helt ovanligt att folk väljer att hoppa över det här steget (medvetet eller omedvetet). Ställ glaset på bordet, ta tag längst ner på foten och snurra runt ordentligt. Detta ger vinet en större yta som luftas vilket kommer frigöra fler dofter. En snurr på 5-6 sekunder är lagom. Bilda dig nu en uppfattning om viskositeten eller ’benen’. Detta gör du enklast genom att titta på hur ’benen’ rinner ner för glaset efter snurren. Tydliga ben är ett tecken på mer socker/mer alkohol, men observera att de säger egentligen ingenting om vinets smak eller kvalitet.

4. Lukta

Var inte rädd för att stoppa ner näsan i glaset och lukta ordentligt. Hjärnan är kapabel att skilja på upp till 10 000 olika dofter så var beredd på att lägga ner lite tid på det här steget. Vårt smaksinne påverkas väldigt mycket av vårt luktsinne och inga två personer upplever en doft på samma sätt. Det är viktigt att komma ihåg detta när man provar vin tillsammans. Hur man upplever en doft är väldigt individuellt.

Glashängare Tak Svart 5 rader Hippie de luxe Glashängare Tak Svart 5 rader Hippie de luxe

Försöka att tänka på den första doft du känner – oavsett hur galen den känns så skriver du ner den på ett papper. Det är ok att använda fusklappar från vinbeskrivningar men lita inte för mycket på dem. Lita på din egna instinkter.  Näsan behöver mellan 20 och 30 sekunder för att ’nollställas’ så ta det lugnt innan du tar en ny sniff på vinet.

Vitvinsglas 45 cl 2-pack Bitz Vitvinsglas 45 cl 2-pack Bitz

5. Smaka

Efter att ha skapat dig de första uppfattningarna om vinet är det äntligen dags att smaka på det. Ta en snabb sniff till av vinet och sedan en liten klunk och skölj runt i munnen tills det täcker hela tungan. Detta hjälper dessutom till att lufta vinet samt värma upp det vilket i sin tur frigör smakerna. Om det nu är så att du verkligen vill hålla dina smaklökar på topp för att du skall prova fler viner; så spottar du ut vinet du har i munnen. Låter det trist? Ok, då kan du välja att svälja istället.

6. Bedöm

Man kan bedöma ett vin på många individuella sätt men det finns tre relativt breda kategorier som man normalt utgår ifrån: sötma, syra och tanniner.  Sötma och syra är ganska bekanta smaker och är kopplade till ett vins torrhet. En högre syra i vinet lyfter det, medan avsaknaden ger en mer platt smak. Tanniner kommer från druvans skinn och kärnor och skapar en ’torrhetskänsla’ i munnen på slutet. För mycket tanniner kan också ge en bitter smak.

Droppring Bourdeaux Dorre Droppring Bourdeaux Dorre

Efter att du har provat ett vin, se till att ta en lite paus innan du provar nästa sort. Under tiden kan du skriva ner dina intryck medan du fortfarande kommer ihåg dem. Vad du antecknar är förstås individuellt, men försök att vara konkret och skriv sånt som du kan relatera till –  ”-..gillade torrheten i kombination med den peppriga smaken..” och liknande.

Vinförslutare Svart Pump It Dorre Vinförslutare Svart Pump It Dorre

Målet med en vinprovning är inte att lyckas identifiera varenda liten smak och doft. Istället är målet att komma fram till vad du gillar och vad du inte gillar med ett vin och låta dina vinkunskaper utvecklas med tiden.

Rengöringskulor Rostfritt stål Rosie Dorre Rengöringskulor Rostfritt stål Rosie Dorre

Det var allt om ”Hur du provsmakar vin och samtidigt ser ut som du vet vad du gör”.