Glögg

Glögg – Recept Glögg med rom!

Glögg

Glögg – Glöggen är en av de absolut starkaste traditioner vi har i Sverige. Det bästa av allt är att glögg är lätt att göra själv också, oavsett om du gör den med eller utan alkohol. Enligt historien så beställde Gustav Vasa hem dyrt vin från södra Europa som blev dåligt på vägen hem till Sverige. För att dölja detta bad den mycket ekonomiske Gustav Vasa kökspersonalen att värma vinet tillsammans med kardemumma, ingefära, kanel och muskot. Blandningen fick namnet Lutendrank vilket man kan se som föregångaren till den glögg vi dricker idag. Själva ordet glögg kommer av glödga som betyder värma upp. Här är ett recept på hemgjord glöggessens med rom och klassiska julkryddor.

Recept

(Till 6 flaskor glögg)

  • 1 bit Torkad ingefära
  • 1 msk Kardemummafrö
  • 1 bit Torkad pomeransskal
  • 1 msk Hela nejlikor
  • 2 st Stjärnanis
  • 1 bit Kanelstång
  • 2 dl Mörk rom
  • 1,5 dl Strösocker
  • Rött vin (Shiraz)

Hacka den torkade ingefäran i mindre bitar. Lägg alla kryddorna i en burk med lock och fyll på rom. Låt stå mörkt och dra i cirka 2 veckor för att sedan sila bort kryddorna. Essensen till glöggen är nu klar. Häll 75 cl rödvin i en gryta. Tillsätt 2 msk av den magiska essensen samt 1,5 dl socker. Värm under omrörning tills sockret löst sig. Glöggen är nu klar för provsmakning eller häll upp den på en flaska för senare tillfälle. Sätt på en egen etikett på flaskan och du har den perfekta gå-bort-presenten.

Skärbräda Bok 46x30 Heirol Måttsats Rostfritt Myah Dorre Kastrull 1 liter Exxent Spiralvisp 23 cm Jonas of Sweden Glasburk med snäpplock 50 cl Glasflaska med patentkork 1 liter Glöggkaraff 1.3 liter Snöstjärna Dorre Glöggmugg 2-pack Dubbelväggad Snöstjärna Dorre

 

Tillbaka till Våra 10 bästa recept

Kitcha - Köksredskap och bartillbehör

Vi är det lilla matlagningsintresserade familjeföretaget som tröttnade på köksredskap med bristfälliga artikelbeskrivningar och missvisande produktbilder. Med det sagt så drog vi igång Kitcha där målet är att alla artiklar ska ha en utförlig och informativ beskrivning både i text och bild. Vi vill ha nöjda kunder och dessutom belasta miljön så lite som möjligt med felköp eller onödiga returer. Det är det som har varit vår idé sedan 2016.

Till butiken

På Kitcha handlar du fraktfritt över 499 kr. Dessutom erbjuder vi öppet köp i 60 dagar och trygga betalningsalternativ med Klarna. Alla beställningsbara produkter finns i lager för snabb leverans med DHL till närmaste utlämningsställe.

Leveransinformation