Amarone och Ripasso samt Appassimento

Vad är skillnaden på dessa vintyper?

Amarone och Ripasso samt Appassimento – Du har säkert hört talas om Amarone, en term inom vindrickandet som har blivit nästintill mytomspunnet och som alla antingen älskar eller hatar. Att Amaronevin kommer från Italien kanske de flesta har koll på, men sen då? I vilken region tillverkas det och på vilka druvor? Vad är det som gör ett Amaronevin så speciellt? Och framförallt, vad har Ripasso, Valpolicella och Appassimento med det hela att göra?

Vinställ Dark Oak 15 Flaskor Traditional Wine Racks Vinställ Dark Oak 15 Flaskor Traditional Wine Racks

I motsats till vad många kanske tror så är Amarone inte en vindruva utan en framställningsteknik för vin från Veneto i Italien. Veneto ligger i nordöstra delen av landet mellan alperna och adriatiska havet. Kända provinser här är Venedig, Verona och Vicenza. Precis som i övriga Italien odlas här vin och det med stor framgång. De två stora vindistrikten är Soave och Valpolicella och det är det sistnämnda vi skall koncentrera oss på. Valpolicella ligger i provinsen Verona öster om Gardasjön och namnet sägs betyda ’dalen med vinkällare’.

Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre Vinöppnare Kyparmodell Olivträ Dorre

Det är alltså i området Valpolicella som de berömda vinerna Ripasso och Amarone blir tillverkade. Som vi nämnde tidigare så är detta alltså inte några druvsorter utan de är namn på olika vintyper

Amarone

Smakmässigt är detta ett mycket fylligt och smakrikt vin där alkoholhalten är hög (minst 14%). Vinet görs på till allra största del på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara där den förstnämnda är huvuddruvan. Det som då utmärker Amarone-vinet är framställningstekniken. Det är den som ger den rejäla smaken och den höga alkoholhalten. Hur går det då till? Man skördar druvor på sedvanligt sätt och sedan låter man dem torka under vinterhalvåret (upp till sex månader). Detta gör att druvorna tappar ungefär 30% vätska. De torkade druvorna får en högre sötma och en mer koncentrerad smak. Denna teknik kallar man för Appassimento eller Passito. Detta namn kan man läsa på många italienska viner och det beskriver alltså att man har framställt vinet på torkade druvor.

Efter torkning så pressar man druvorna och jäsningen påbörjar. Som bekant så livnär sig jäsningen på sockret och eftersom sockerinnehållet i de torkade druvorna är extra högt så kan jäsningen pågå längre med resultatet att alkoholhalten blir högre. När alkoholhalten blir hög nog (14-16%) så dör jästsvamparna och jäsningen stannar av helt naturligt.

Glashängare Vägg Svart 5 rader Hippie de luxe Glashängare Vägg Svart 5 rader Hippie de luxe

Recioto

Om man väljer att avbryta jäsningen innan allt socker är förbrukat så får man något som är kallat Recioto. Det är ett för Valpolicella typiskt vin med hög sötma. Enkelt uttryckt så är Recioto som Amarone fast med lägre alkoholhalt och högre sötma.

Valpolicella

Förutom att vara namnet på vinområdet där Amarone och Recioto blir framställda så är det även namnet på de viner som man framställer i området på klassiskt vis. Det är friska konsumtionsviner. Dessa viner har ofta tillägget Classico.

Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz Rödvinsglas 58 cl 2-pack Bitz

Ripasso

Nästan lika känt som Amarone är Ripasso-viner. Dessa kommer också från området Valpolicella. Ripasso är en metod för att framställa vin som går ut på att druvmusten får jäsa två gånger. Första jäsning gör man på vanligt sätt med de typiska druvorna Corvina eller Rondinella. När det är dags för jäsning två så blandar man i pressrester från framställningen av Amarone. Detta ger ett vin som kraftigare än Valpolicella Classico men ”lättare” än Amarone. Denna metod ger ett vin som påminner mycket om Amarone men är betydligt billigare, vilket har gjort att Ripasso-vinerna är mycket populära.

Amarone och Ripasso samt Appassimento